Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Μέχρι τέλος Ιουνίου το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέχρι τέλος Ιουνίου το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής (πλατφόρμες τύπου Airbnb), όπως επισήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στη διάρκεια ομιλίας του στην πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, με θέμα «Με το βλέμμα στο 2025-Στρατηγικός Διάλογος», που πραγματοποιείται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων με τις πλατφόρμες, τύπου Airbnb, αλλά και τις εθνικές, για το θέμα των στοιχείων, και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα είναι έτοιμο το μητρώο, στο οποίο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής να καταχωρούν τα στοιχεία τους και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου».

Κατά τον κ.Πιτσιλή, η πίεση που ασκείται ευρύτερα σε τέτοιες πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων φαίνεται να αποδίδει και στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, ζήτησε να υπάρξει κοινή συνεννόηση, ώστε να ασκηθεί ακόμη πιο έντονη και στοχευόμενη πίεση και έτσι σε κοινή γραμμή, να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα ευνοήσει το σύνολο.

Κατά την ομιλία του ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε την ανάγκη για στενότερο διάλογο και συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων της ΕΕ, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε πλέον να λειτουργούμε απομονωμένος ο ένας από τον άλλο, παρά τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα που έχει κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ. Οι πολίτες και οι ηγεσίες περιμένουν περισσότερη δουλειά από εμάς».

Στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν το πώς θα πετύχουν βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τους και ενίσχυσης της συνεργασίας τους για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ πρόσθεσε πως θα συζητηθούν οι αλλαγές που έπονται, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικού και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, που εξελίσσεται πλέον με γεωμετρική πρόοδο.

«Δεν είναι μόνο οι χάκερς, αλλάζει συνολικά ο τρόπος που ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Είμαστε στην 4η τεχνολογική επανάσταση. Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μεταξύ άλλων, τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το blockchain, τα κρυπτονομίσματα και τις εναλλακτικές μορφές πληρωμών. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις, εμείς πρέπει να μπορούμε να βρούμε απαντήσεις, αξιόπιστες και γρήγορες, για να μπορέσουμε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που χρειάζεται με τους πολίτες της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν μια ενιαία φορολογική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά, έστω και σε ορισμένα πεδία, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε «Εμείς δεν είμαστε εδώ να μιλήσουμε για πολιτικές, αυτό αφορά τους υπουργούς. Εμείς θα συζητήσουμε για την ενίσχυση της συνεργασίας των φορολογικών διοικήσεων. Θα δούμε πως εμείς θα υλοποιήσουμε φορολογικές πολιτικές, βάσει και της ευρωπαϊκής ατζέντας, έτσι ώστε να κάνουμε τις διοικήσεις μας πιο αποτελεσματικές. Θα δούμε, πως θα μετουσιώσουμε σε έργο αυτό που μας ζητούν οι πολιτικές ηγεσίες και οι πολίτες και πως θα ενημερώσουμε αξιόπιστα και τους δύο για όσα έρχονται , δηλαδή για τις προκλήσεις και τους κινδύνους. Θα θέσουμε επί τάπητος, τι πρέπει εμείς να κάνουμε, για να γίνουμε καλύτεροι».

Στη συνάντηση των επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ θα τεθούν οι προτεραιότητες του καθενός «και θα δούμε πως θα τις συντονίσουμε και πως ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει για να πετύχουμε τους στόχους μας. Μαζευόμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες», σημείωσε ο ίδιος.

Υπογραμμίζεται ότι στη σημερινή συνάντηση δίνουν το «παρών» 75 συμμετέχοντες από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων επτά άτομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και καθηγητές. Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται όλοι μαζί οι επικεφαλής των φορολογικών αρχών της ΕΕ και το όλο εγχείρημα αποτέλεσε ελληνική πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL