Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Υπογραφή δανείου 45 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του δικτύου διανομής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογραφή δανείου 45 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του δικτύου διανομής

Στην υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης, ύψους 45 εκατ. ευρώ για έργα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν χθες ΔΕΗ και ΕΤΕπ παρουσία του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, ενώ ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η συμφωνία ΔΕΗ - τραπεζών για τη χρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου.

Με τη συνολική χρηματοδότηση των 85 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ καλύπτεται στην ουσία το 50% του προγράμματος επενδύσεων στο δίκτυο διανομής, ύψους 170 εκατ., του ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο εικοσαετές δάνειο στοχεύουν στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των δικτύων στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά και περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων σύγχρονων υποσταθμών, εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεποπτείας και τηλεχειρισμών στο δίκτυο μέσης τάσης, εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων για την τροφοδοσία νησιωτικών συμπλεγμάτων και έργα τηλεμέτρησης.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται και τυπικά έως το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ - τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υπολοίπου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, 1,3 δισ, συν 175 εκατ., καθώς και τη χορήγηση γραμμής χρηματοδότησης 200 εκατ. για το 2019, που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί. Η συμφωνία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνική Τράπεζα κι αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι εγκρίσεις και των άλλων τεσσάρων τραπεζών.

Στον ρόλο - κλειδί του δικτύου διανομής αναφέρθηκαν ο Γ. Σταθάκης και ο Μ. Παναγιωτάκης κατά εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης με την ΕΤΕπ, στην οποία παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα δίκτυα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, θα μετασχηματιστούν και θα πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα και στους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον στόχο στις ΑΠΕ, ενώ για την εξοικονόμηση χαρακτήρισε τον στόχο πάρα πολύ υψηλό, απαιτώντας παρεμβάσεις στο σύνολο της οικονομίας (μεταφορές, κτήρια, βιομηχανία κ.λπ.). “Είμαστε παρόντες στις αλλαγές που έρχονται” και η Ελλάδα θα αποτελέσει χώρα - παράδειγμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων οικονομικών - κοινωνικών προκλήσεων στην ενέργεια" κατέληξε.

Στα δίκτυα διανομής ως τον σημαντικότερο παράγοντα στη λειτουργία του τομέα ηλεκτρισμού, προοπτικά, και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου αναφέρθηκε ο Μ. Παναγιωτάκης. Χαρακτήρισε ατμομηχανή ανάπτυξης, στο εξής, τις ΑΠΕ, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τα δίκτυα - προτεραιότητες της ΔΕΗ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Ο P. Jacobs, επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στην παρουσία της Τράπεζας στη χώρα μας από το 1964, με 3,1 δισ. για ενεργειακές επενδύσεις την τελευταία δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL