Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ανοίγει ο δρόμος για bad bank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για bad bank

Υπέρ της δημιουργίας μια εθνικής «κακής» τράπεζας (National Asset Management Company) τάχθηκαν πηγές των θεσμών με γνώση της κατάστασης. Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο των τραπεζών, το εργαλείο αυτό είναι θετικό και αποδοτικό, ενώ για τη δημιουργία μιας εθνικής κακής τράπεζας ανέφεραν υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στις τράπεζες διαπραγματευτική ισχύ, ωστόσο όλοι θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι θα γράψουν ζημίες, καθώς τα δάνεια θα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υποστήριξαν πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank.

Δεν υπάρχουν ποσοτικοποιημένοι στόχοι για πλειστηριασμούς

Από εκεί και πέρα, ως θετική έκπληξη χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, πηγές με γνώση της διαδικασίας, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο, με τη μεγαλύτερη να αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανέφεραν πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτό το εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων. «Είναι χρήσιμο εργαλείο και θα το παρακολουθούμε. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα collateral-ακίνητα καθώς δεν προσδοκούμε να γίνουν εταιρίες ακινήτων», ενώ παράλληλα διεμήνυσαν ότι δεν έχουν «κάποια συγκεκριμένη προτίμηση» σε οποιοδήποτε εργαλείο μείωσης των δανείων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας ποσοτικοποιημένος στόχος επίτευξης για διενέργεια πλειστηριασμών.

Από εκεί και πέρα προσέθεσαν πως τα funds μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι όμως στα στεγαστικά δάνεια, τονίζοντας ότι δεν είναι στόχος να βγουν οικογένειες στον δρόμο.

Ιρλανδικό μοντέλο στα στεγαστικά

Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, οι ίδιες πηγές κάλεσαν τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν ρυθμίσεις με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Το ένα μέρος αποπληρώνεται, το άλλο «παγώνει» για κάποια χρόνια και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του πρώτου μέρους, το δεύτερο μπορεί στο τέλος να διαγραφεί.

Η απελευθέρωση των capital controls συνδέεται με την εμπιστοσύνη

«Έχουν γίνει αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια, χρειάζεται όμως χρόνος για να επιδείξουν αποτελέσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι την ίδια στιγμή,ενώ παραδέχθηκαν πως ο ρυθμός χορήγησης νέων πιστώσεων, όμως ο ενάρετος κύκλος ξεκινά, τα πλάνα των τραπεζών είναι αξιόπιστα, βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο αφετηρίας, ωστόσο πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να γυρίσουν οι καταθέσεις και όσον αφορά στα capital controls, η απελευθέρωσή τους συνδέεται με το κλίμα εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών.

ΑΜΚ όπως θέλουν οι τράπεζες

Για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειάζονται αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανέφεραν ότι είναι απόφαση των διοικήσεων για το πότε και το πως θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο για την πιο ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα, το πλαίσιο είναι καλό, αλλά η εφαρμογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL