Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα / Γ. Σταθάκης: Το Δημόσιο κρατά την "καλή ΔΕΗ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα / Γ. Σταθάκης: Το Δημόσιο κρατά την "καλή ΔΕΗ"

Η κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε κάνει η Ν.Δ. στην ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίνοντας σε ιδιώτη μόνο δύο παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος, στηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία και αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα (μετά την ακρόαση των φορέων) από την Επιτροπή προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα από την Ολομέλεια.

Τι πετύχαμε

"Κινηθήκαμε αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν ανοίξαμε άλλο κεφάλαιο" τόνισε ο Γ. Σταθάκης υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση υποχρεώνει την Ελλάδα να ανοίξει την παραγωγή ενέργειας σε ιδιώτες. Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν να δοθούν μόνο λιγνιτικές μονάδες και όχι οι σύγχρονες μονάδες παραγωγής.

"Το ερώτημα είναι: Πουλάμε τις καλύτερες μονάδες; Δεν πουλάμε τις υδροηλεκτρικές, που είναι οι καλύτερες, και τις μονάδες φυσικού αερίου. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνιτικές και μία άδεια. Άρα η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί πλεονέκτημα και στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη" υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας.

"Θράσος Ν.Δ."

"Ανακύπτει ηθικό πολιτικό ζήτημα με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Το ηθικό ζήτημα είναι αν έχει δικαίωμα ένας πολιτικός που θεωρεί ότι η πώληση είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να κοροϊδεύει κοινωνικές ομάδες όταν είναι στην αντιπολίτευση για να πάρουν την ψήφο τους" είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος σε προ πενταετίας δηλώσεις του πρωθυπουργού.

"Θέλει θράσος να μιλά η Ν.Δ. για ηθική" του απάντησε ο Γ. Σταθάκης τονίζοντας ότι η συμφωνία του 2015 για τη ΔΕΗ τέθηκε στην εκλογική κρίση του λαού. "Όντως ακυρώσαμε τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η Ν.Δ. στον χώρο της ενέργειας. Ακυρώσαμε τον ΑΔΜΗΕ κρατώντας το 51% στο Δημόσιο και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή που έδωσε υψηλό τίμημα. Να ζητήσουμε συγγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που ακυρώσαμε τον ΔΕΣΦΑ; Η δήθεν ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έδιωχνε τις ξένες επενδύσεις, έφερε τίμημα 535 εκατ. από 400 εκατ. Ακυρώνουμε σήμερα τη μικρή ΔΕΗ. Και η Ν.Δ. μας λέει ότι εμείς καταστρέφουμε τη ΔΕΗ;" τόνισε ο υπουργός.

Μεταφέρονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι "το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι συλλογικές συμβάσεις της ΔΕΗ μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες", ενώ ο εσωτερικός κανονισμός στα δεδομένα κάθε μονάδας. Ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε χρηματοοικονομική ρευστότητα 1,2 δισ. στη ΔΕΗ για να μπορεί να αναδιαρθρώσει τα δάνειά της, μεταφέρονται αυτούσιες στον ιδιώτη οι δεσμεύσεις που έχουν σήμερα οι μονάδες της ΔΕΗ (π.χ. τηλεθέρμανση) και θα υπάρχει ισοδύναμο του λιγνιτικού τέλους.

Για τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι είναι και παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία γιατί οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν φρόντισαν να υπάρχει δίκτυο που να μπορεί να διανείμει την παραγόμενη ενέργεια!

Διατηρήσαμε υδροηλεκτρικά - αέριο

"Πωλούνται οι πιο ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, εκείνες που έχουν το χαμηλότερο κόστος. Και παράλληλα, για να τις κάνει πιο ελκυστικές, μειώνει και το προσωπικό" είπε ο Κ. Σκρέκας αναφερόμενος στον λιγνίτη. "Καταφέραμε να κρατήσουμε ανέπαφα τα κομμάτια της ενέργειας που παράγονται από υδροηλεκτρικά, αέριο κ.λπ." αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός σημειώνοντας ότι η αποεπένδυση έγινε μόνο στους λιγνίτες.

"Δεν υπάρχει άλλο φαινόμενο τέτοιας αποεπένδυσης ενεργειακής εταιρείας στη δυτική Ευρώπη. Ποια άλλα σενάρια εξετάστηκαν; Τι θα γίνει αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα; Όλοι ξέρουμε πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση" ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι "επιταχύνονται οι διαδικασίες περαιτέρω ανατροπής των εργασιακών σχέσεων", ενώ κυβερνητικοί βουλευτές του απάντησαν ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι για 6 χρόνια. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ισχυρίσθηκε ότι ο ιδιώτης θα εξαντλήσει τα αποθέματα λιγνίτη, αλλά ο Γ. Σταθάκης του απάντησε ότι το Δημόσιο θα δίνει άδειες και θα ελέγχει.

Η ΔΕΗ διατηρεί πάνω από το 70%

"Το παλιό μοντέλο αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο και δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω. Η ΔΕΗ θα διατηρήσει πάνω από το 70% των δραστηριοτήτων της" υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ενάντια στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στράφηκε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης διαφωνώντας με τα μπόνους που δίνονται για να συνταξιοδοτηθούν. Καθυστέρηση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL