Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Συνάντηση Ευ. Τσακαλώτου - Όλαφ Σολτς για χρέος και ανάπτυξη / Από το Βερολίνο ξεκινά σήμερα η "τελική ευθεία" εξόδου από τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Ευ. Τσακαλώτου - Όλαφ Σολτς για χρέος και ανάπτυξη / Από το Βερολίνο ξεκινά σήμερα η "τελική ευθεία" εξόδου από τα Μνημόνια

"Αγώνα δρόμου" δίνει μπαίνοντας στην τελική ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια η κυβέρνηση. Πλέον, τα κυριότερα χρονικά ορόσημα είναι η επόμενη Παρασκευή, οπότε αναμένεται να τεθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ επί τάπητος η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και το Εurogroup της 21ης Ιουνίου. Ώς την τελευταία ημερομηνία οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να έχουν κλείσει και τα 88 προαπαιτούμενα, δηλαδή μέσα στις επόμενες 69 ημέρες, ωστόσο απομένει και η απώτατη προθεσμία της τελευταίας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προτού παύσουν οι εργασίες για το καλοκαίρι, στις 12 Ιουλίου. Η υπερπροσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα έχει έναν ακόμη "σταθμό", τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς. Τύποις, η συνάντηση έχει χαρακτήρα "επίσκεψης γνωριμίας", ωστόσο χρέος και ανάπτυξη έχουν περιληφθεί στην ατζέντα της ανεπίσημης αυτής συζήτησης.

Ενημέρωση EWG για την πρόοδο

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 76 προαπαιτούμενα που απομένουν να κλείσουν, μετά τα 12 που "τακτοποιήθηκαν" της τέταρτης αξιολόγησης, ανέλυσε στους Ευρωπαίους κατά το χθεσινό EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που εκπροσώπησε την Ελλάδα. Εκτός από τα προαπαιτούμενα, τα οποία προωθούνται παράλληλα, με πολλές από τις δράσεις ενός εκάστου να έχουν ήδη διευθετηθεί, στο δείπνο που ακολούθησε τη σύγκληση του EWG στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν ακόμη τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους επί τη βάσει των προτάσεων που έχουν καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η γαλλική κυβέρνηση.

Μόλις προ ολίγων ημερών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέλη της κυβέρνησης να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για να κλείσει εντός των προβλεπομένων ορίων τόσο η αξιολόγηση όσο και η όλη συμφωνία. Στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι επιθυμούν να συμβεί αυτό έως τις 21 Ιουνίου, ωστόσο οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν βέβαιο ότι "στο πίσω μέρος του μυαλού τους" έχουν και το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Πάντως, την εξέλιξη της όλης πορείας εξυπηρετεί και το σοβαρό ενδεχόμενο ένας -περιορισμένος έστω- αριθμός απαιτήσεών τους, που αφορούν κυρίως τα κεφάλαια "ιδιωτικοποιήσεις" και "ενέργεια", να υπαχθεί στις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένεται μια υπερεντατικοποίηση στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σε ένα μήνα από σήμερα, οπότε αναμένεται η άφιξη των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών, καθώς οι εκκρεμότητες δεν είναι ούτε λίγες ούτε και ασήμαντες. Θα προηγηθεί πάντως το άτυπο Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια με ζητούμενο μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα αποδέχεται και το ΔΝΤ, με ταυτόχρονη αναλυτική παράθεση του σχεδίου της Αθήνας για την ανάπτυξη.

Τσακαλώτος με Σολτς σήμερα στο Βερολίνο

Η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια της Αθήνας που θα υποβληθούν στους δανειστές, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς.

Η συνάντηση έχει τον χαρακτήρα "επίσκεψης γνωριμίας" και ως εκ τούτου οι δύο υπουργοί δεν πρόκειται ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση να προβούν σε δηλώσεις. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η μυστικότητα που τηρούν τα δύο υπουργεία για τη συνάντηση σχετίζεται με την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. "'Έως το τέλος του μήνα το Εurogroup προτίθεται να αποφασίσει σχετικά με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας όπως και να καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει λοιπόν να αναμένεται ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα αναφερθούν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνουν ΕΜΣ και Γαλλία και τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα 'Handelsblatt'. Δημοσίως, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Σολτς θέλει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του χρέους" υπογραμμίζει η DW και προσθέτει:

«Τα πρώτα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης υποστήριζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι η χώρα 'δικαιούται' την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Παράλληλα όμως, τόνιζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και να αυξήσει τη λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Σολτς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Δεδομένου όμως ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, η θέση του είναι σαφής. Επανειλημμένα στο παρελθόν στελέχη αυτής της ισχυρής πτέρυγας του SPD, όπως οι επικεφαλής του 'Κύκλου Ζέεχαϊμ', Γιοχάνες Καρς και Κάρστεν Σνάιντερ, είχαν επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ πιστοποιούσαν στην ελληνική κυβέρνηση πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, υποστήριζαν την αναγκαιότητα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ως υπουργός Οικονομικών ενός συνασπισμού με "χριστιανικά" κόμματα ο Όλαφ Σολτς είναι αναγκασμένος να κινείται προσεκτικά».

Μείωση του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, σε νέα σημαντική μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) κατά 1,9 δισ. ευρώ προχώρησε η κεντρική τράπεζα. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 14,7 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL