Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Μονόδρομος η Πολιτική Συνοχής για τη σύγκλιση των κρατών-μελών της ΕΕ και την προώθηση των επενδύσεων»

Eurokinissi

«Κοινωνικοί δείκτες, όπως το επίπεδο της φτώχειας, της ανεργίας, ή των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι βασικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων μετά το 2020» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Την ανάγκη να ενισχυθεί η Πολιτική Συνοχής, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής (στην Ελλάδα υλοποιείται μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ) της ΕΕ μετά το 2020.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «η Πολιτική Συνοχής είναι το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτει η ΕΕ για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών. Ο ρόλος της καθίσταται ακόμη πιο καίριος σήμερα που η Ένωση δοκιμάζεται σοβαρά εξαιτίας της ανόδου εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

» Τυχόν αποδυνάμωσή της, όπως διεκδικούν κάποιες φωνές με αφορμή το Brexit, θα της στερούσε τα μέσα με τα οποία διασφαλίζει τη συνοχή της και θα καθιστούσε το μέλλον της αβέβαιο. Η ενίσχυσή της είναι μονόδρομος για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Στη συνέχεια ο Αλ.Χαρίτσης κατέθεσε σειρά προτάσειων για τη βελτίωση της Πολιτικής Συνοχής και την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων.

«Κοινωνικοί δείκτες, όπως το επίπεδο της φτώχειας, της ανεργίας, ή των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι βασικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων μετά το 2020. Μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί ακριβέστερα η πραγματική κατάσταση των περιφερειών και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις γεωγραφικά απομονωμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, όπως τα νησιά και οι ορεινές περιοχές. Τέλος, απαραίτητη είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων και να μεγιστοποιηθούν τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα».

Τέλος, ο Αλ.Χαρίτσης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της Πολιτικής Συνοχής για την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.

«Οι πόροι της Συνοχής στήριξαν την ελληνική οικονομία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, χρηματοδότησαν την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, ενίσχυσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών από την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, η χειροπιαστή βελτίωση που έφεραν στη ζωή των πολιτών, είναι το καλύτερο επιχείρημα για τη χρησιμότητα της Πολιτικής Συνοχής και την ανάγκη ενίσχυσής της» όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο