Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δέσμη μέτρων της Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμη μέτρων της Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

Δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη μείωση των κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. και την αποτροπή νέας διόγκωσής τους στο μέλλον ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις της Επιτροπής -που θα πρέπει να επικυρωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.- κατατέθηκαν στο πλαίσιο της λήψης δράσης για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα εν όψει της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά η συσσώρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (από 6,7% του συνόλου των δανείων το 2014, στο 4,4% το τρίτο τρίμηνο του 2017), ο συνολικός όγκος στην Ε.Ε. παραμένει πολύ πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα (910 δισ. ευρώ). Επιπλέον, οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών είναι τεράστιες (από 0,7% έως 46,7%), ενώ η αργή πρόοδος σε ορισμένα κράτη - μέλη παραμένει πηγή ανησυχίας. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες του Νότου έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά προκειμένου να προχωρήσει η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Πρωταθλήτρια στα κόκκινα δάνεια δεν είναι άλλη από την Ελλάδα, με ποσοστό 46,7% το τρίτο τρίμηνο του 2017 και με μείωση μόλις 1,5% σε σχέση με το 2016. Ακολουθούν η Κύπρος με 32,1% και η Πορτογαλία με 14,6%. Η μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, στην Ιταλία (-24,9%) και τη Σλοβενία (-24,8%).

«H Ελλάδα έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, 46,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017» υπογράμμισε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι «η Ελλάδα πέρασε την πιο βαθιά και μακρά κρίση από όλα τα άλλα κράτη-μέλη». Ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες για την αντιμετώπισή τους θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμη μέτρων που πρότεινε χθες η Επιτροπή, περιλαμβάνει τέσσερις προτεραιότητες: τη διασφάλιση της δέσμευσης κεφαλαίων από τις τράπεζες για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια που θα εκδοθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε διαχειριστές πιστώσεων και επενδυτές, τη διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών, συμπληρωματικά προς την πρόταση για την αφερεγγυότητα και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και την παροχή βοήθειας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στα κράτη - μέλη που το επιθυμούν μέσω της παροχής μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών -ενός σχεδίου στρατηγικής- για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs) ή για τη θέσπιση άλλων μέτρων για τη διαχείριση των NPL.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL