Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κυβερνητικά "βέλη" προς Στουρνάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικά "βέλη" προς Στουρνάρα

Πυρ ομαδόν κατά της πρακτικής που ακολουθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξαπέλυσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, και κυρίως από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την επιμονή του για ανάγκη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής.

Η αρχή έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του φόρουμ ότι "άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στον δημόσιο διάλογο, όπως π.χ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας", ενώ εξαπολύοντας επίθεση προς τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη συμπλήρωσε: "Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτήματα μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της".

Την επομένη, μιλώντας από το ίδιο βήμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έθεσε ως στόχο την "απεξάρτηση από τα Μνημόνια, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις. Να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες που πέρασαν τη διαδικασία», αποκλείοντας την πιστοληπτική γραμμή.

"Η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη"

Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας δεν έχασε την ευκαιρία και, απαντώντας από τους Δελφούς το Σάββατο στην κριτική που γίνεται για το ζήτημα αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος οργανισμός και εισηγείται την προληπτική γραμμή γιατί μπορεί να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να διατηρήσει το waiver για τις τράπεζες, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αναφέροντας ότι μετά από ένα θετικό 2017, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που έφεραν και πάλι την απόδοση του δεκαετούς στο 4,5%.

Ν. Παππάς: Ασυμβίβαστο

O Γ. Στουρνάρας ρωτήθηκε για το σκάνδαλο της Novartis και τόνισε «λυπάμαι πολύ γι' αυτή τη χώρα», συμπληρώνοντας ότι στη Βουλή των Ελλήνων κατέπεσαν οι κατηγορίες ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα χρηματίστηκαν.

Η απάντηση ήρθε λίγες ώρα αργότερα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, σήκωσε το γάντι και σημείωσε: «Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας». Και συνέχισε με νόημα: «Θα σας έλεγα, επίσης, ότι είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη Δικαιοσύνη. Αυτά τα δύο πράγματα δεν νομίζω ότι μπορούν να συμβιβάζονται και ο καθένας θα πρέπει να το διπλοσκεφτεί. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν ο καθένας από εμάς, από το πόστο στο οποίο βρίσκεται, καθόταν και κοίταζε τη δουλειά του και το δικό του 'χαρτοφυλάκιο'».

Αλ. Φλαμπουράρης: "Ακατανόητη επιμονή"

Στον διοικητή απάντησε (το θέμα έχει ανακύψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και τέθηκε στην έκθεση της ΤτΕ, παρά το ότι η απόφαση του περσινού Eurogroup κάνει λόγο για κεφαλαιακό "μαξιλάρι") και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, μιλώντας στη "Realnews", τόνισε: "Μου είναι ακατανόητη η επιμονή του διοικητή της ΤτΕ στην 'πιστοληπτική γραμμή' τη στιγμή που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και διεθνείς οίκοι -που πρόσφατα αναβάθμισαν την Ελλάδα- προβλέπουν 'καθαρή' έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο. Δεν μου δίνει την εντύπωση της αμερόληπτης διατύπωσης γνώμης".

Δ. Παπαδημούλης: "Σημαία" για να ρίξουν την κυβέρνηση

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη στον ρ/σ Στο Κόκκινο δήλωσε: «Τα περί προληπτικής γραμμής στήριξης τα λέει επίμονα και μονότονα ο κ. Στουρνάρας, αλλά δεν έχω ακούσει να τα προτείνουν ούτε η Κομισιόν, ούτε το Eurogroup, ούτε ο ESM, ούτε η ΕΚΤ. Μπορεί αυτά να τα θέλει η εγχώρια αντιπολίτευση, μπορεί να κάνουν 'σημαία' τις δηλώσεις Στουρνάρα όσοι πασχίζουν με εξαιρετική αποτυχία να 'ρίξουν' την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL