Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κ. Σημίτης: «Βλέπει» ελάφρυνση χρέους με όρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Σημίτης: «Βλέπει» ελάφρυνση χρέους με όρους

Όρους και διαρκή παρακολούθηση «βλέπει» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την ελάφρυση του χρέους και την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, o ίδιος ανέφερε ότι η Ε.Ε. αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ώστοσο επισημαίνει ότι αυτό θα συμβεί σε συνδυασμό με όρους και προϋποθέσεις "ώστε να υπάρχει ένας διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, παρά το τέλος των μνημονίων".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχει ο κανονισμός της Ε.Ε. που καθορίζει τη δημοσιονομική εποπτεία μεταξύ των κρατών - μελών που λέει πως τα κράτη - μέλη παραμένουν στην εποπτεία μέχρι να εξοφληθεί το 75% της οικονομικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί. Η Ελλάδα θα χρωστά για πάρα πολλά χρόνια το 75% της βοήθειας που έχει χορηγηθεί. Η Ελλάδα επίσης έχει συμφωνήσει να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια. Πρωτογενή πλεονάσματα τέτοιου ύψους έχει αποδειχθεί στατιστικά πως είναι ανέφικτα. Αλλά δεσμά προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση της χώρας

Παράλληλα, εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί υψηλά επιτόκια δανεισμού της τάξης του 4% εως 6%, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί αμέσως μετά να επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν εκ των πραγμάτων νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας.

«Είναι ανοικτό το θέμα» του χρέους πρόσθεσε, αλλά «η ελάφρυνση είναι επιβεβλημένη». Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό θα γίνει ακόμα χειρότερο μετά το 2020, όταν θα πρέπει να πληρώνουμε το 21% ή το 23% του ΑΕΠ.

«Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, αλλά ο περιορισμός του χρέους θα γίνεται βαθμιαία ώστε να ασκείται σε εμάς πίεση για τη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα. Ως συνέπεια θα υπάρχει διαρκής έλεγχος».

Ακόμη, ο Κώστας Σημίτης είπε πως «αρνητικό στοιχείο είναι η αβεβαιότητα που δημιουργείται με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς που διαψεύδονται, οι διαξιφισμοί με τους δανειστές, ενώ στο κλίμα αβεβαιότητας εντάσσει και το «χειρισμό των μεθεπόμενων εκλογών οι οποίες είναι πιθανόν να γίνουν το 2020 λόγω της εκλογής του προέδρου τη Δημοκρατίας. Επειδή θα γίνουν με απλή αναλογική η πιθανότητα για σταθερή κυβέρνηση είναι μηδενική. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκλογές κάθε δύο χρόνια. Και όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτή την καταστροφική εξέλιξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL