Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Δ.Παπαδημητρίου: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ιρλανδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Παπαδημητρίου: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ιρλανδίας

Tη σημασία της δημιουργικότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την συμβολή του κράτους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επεσήμανε ο πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάϊκλ Χίγκινς, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Enterprise Greece, η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Αθήνα, ο οργανισμός Enterprise Ireland και το Bord Bia (Irish Food Board) με τίτλο: «Greek & Irish Connections».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου σημείωσε ότι, πέραν της ξεχωριστής πολιτιστικής προσωπικότητας του προέδρου, η σημερινή παρουσία του έχει ένα επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα: την προσέγγιση δύο οικονομιών με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Η διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική δημιουργικότητα να εκφραστεί πρέπει να είναι πρωτεύον στοιχείο για την πολιτεία, σύμφωνα με τον Μάϊκλ Χίγκινς ο οποίος δήλωσε ότι άκουσε με ικανοποίηση ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία και στο δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια και υπογράμμισε ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας με πιο δυνατές επιχειρηματικές συνεργασίες ιδιαίτερα στο τομέα της τεχνολογίας.

Ο Ιρλανδός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας δηλώνει την ισχυρή του πεποίθησή του για την θετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στην ΕΕ με την κουλτούρα τους.

Ο Δ.Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η Ιρλανδία αποτέλεσε πρότυπο για την Ελλάδα, στην πορεία εξόδου από τα μνημόνια, αν και όπως είπε, η πορεία της ήταν πολύ πιο δύσκολη και επώδυνη για πολλούς λόγους, όπως το πολύ υψηλότερο χρέος, η ασθενέστερη παραγωγική βάση, λιγότερη εξωστρέφεια, χρόνια εσφαλμένοι υπολογισμοί της πολιτικής της τρόικας (βλ. αυστηρότερη αλλά περιττή πολιτική λιτότητας) που εξηγούν την ελληνική καθυστέρηση προσαρμογής.

«Η Ιρλανδία είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τώρα που η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της και φρενάρει τον φαύλο κύκλο του χρέους και της ύφεσης και η εμπιστοσύνη επιστρέφει στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ιρλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι, η Ιρλανδία, αποτελεί έδρα των περιφερειακών επιχειρήσεων πολλών πολυεθνικών, είναι χώρα με μεγάλο όγκο επενδυτικών κεφαλαίων, και είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες προσέλκυσης των επενδύσεων της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

«Αναμένουμε ότι με το τέλος της κρίσης, η πτωτική τάση στις ιρλανδικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα αντιστραφεί» είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι η αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα της εξοχικής κατοικίας, καθώς και οι διμερείς επιχειρηματικές συμπράξεις, ιδίως στις ΜμΕ, στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, στη νέα τεχνολογία, στη ναυτιλία, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις υποδομές, στον τουρισμό, στην υγεία, στις μεταφορές και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, προσφέρουν ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως είπε ο υπουργός, όσον αφορά το Ελληνο-Ιρλανδικό εμπορικό ισοζύγιο, είναι μακροχρόνιο έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας, με τις ελληνικές εξαγωγές στην Ιρλανδία να αντιστοιχούν στο 1/10 περίπου των αντίστοιχων εισαγωγών.

Επίσης, κατά την οικονομική κρίση 2010-2014, ο συνολικός όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 26%, από 449 εκατ. ευρώ το 2010 σε 334 εκατ. ευρώ το 2014.

Η μείωση αυτή οφειλόταν στη μέση ετήσια μείωση των ελληνικών εισαγωγών κατά 8% έναντι αντίστοιχης αύξησης των εξαγωγών κατά περίπου 4%.

Στον τομέα των επενδύσεων, οι ιρλανδικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1% όλων των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας.

Η επενδυτική δραστηριότητα των ιρλανδικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία επικεντρώνεται στις βιομηχανίες κατασκευής, εμπορίου και επισκευών, ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς και σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα υπάρχει επίσης στους τομείς της επαγγελματικής, επιστημονικής και τεχνικής δραστηριότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL