Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Τα "ποιοτικά μηνύματα" της ζήτησης του επταετούς ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "ποιοτικά μηνύματα" της ζήτησης του επταετούς ομολόγου

Ενθαρρυντικότερα ακόμη και από τα "ποσοτικά" αποτελέσματα της έκδοσης του επταετούς ομολόγου (επιτόκιο 3,50%, χαμηλότερο τόσο του ενδεικτικού "επιτοκίου καθοδήγησης", με το οποίο άνοιξε το βιβλίο προσφορών, όσο και του πενταετούς τίτλου του περασμένου Ιουλίου, αλλά και άνετη υπερκάλυψη της ύψους 3 δισ. ευρώ προσφοράς) είναι τα "ποιοτικά" μηνύματα που εξάγονται, ειδικά όσον αφορά την εκδηλωθείσα ζήτηση.

Τα "ποιοτικά" αυτά δεδομένα συνίστανται στα εξής:

* Πρώτον, στο ότι η έκδοση μόνο "ολιγοψώνιο" δεν ήταν, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίστηκαν συνολικά 210 επενδυτές.

* Δεύτερον, στο ότι οι 8 στους 10 επενδυτές (ποσοστό 81%) προέρχονταν από το εξωτερικό και μάλιστα από πολλές αγορές του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, το 43,7% των επενδυτών προέρχονταν από Βρετανία και Ιρλανδία και ακολούθησαν Ελλάδα με 19%, ΗΠΑ με 12,5%, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 7,6%, Γαλλία με 5,1% και η υπόλοιπη Ευρώπη με 11,7% και άλλες χώρες με το εναπομείναν ποσοστό.

* Τρίτον, στην επενδυτική φυσιογνωμία της ζήτησης. Το 37,4% προήλθε από θεσμικούς επενδυτές μακροχρόνιων κατά κανόνα τοποθετήσεων, κάτι που σημαίνει ότι δεν είδαν το επιτόκιο 3,5% ως μια ευκαιριακή τοποθέτηση την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν και να αποσυρθούν επιλέγοντας κάποια άλλη "ευκαιρία". Το 31,5% προήλθε από hedge funds (τα "επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου"), το 22,9% από τράπεζες και εν γένει χρηματοπιστωτικούς οίκους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προήλθε από άλλα επενδυτικά σχήματα. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura.

* Τέταρτον, το αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές είχαν αποσύρει μέσα σε ένα πενθήμερο το ποσό - ρεκόρ των 30,6 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών πληροφοριών EPFR, οι εκροές από τα αμερικανικά χρηματιστήρια ανήλθαν σε 34 δισ. δολάρια τις πέντε ημέρες που προηγήθηκαν της έκδοσης διαπραγμάτευσης, ενώ τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές έφτασαν τα 3,4 δισ. δολάρια και αυτά από τις αγορές Ασίας - Ειρηνικού τα 7,7 δισ. δολάρια.

Οι αναταράξεις πάντως στις διεθνείς αγορές δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης υποχώρησε στις 828,78 μονάδες χάνοντας ποσοστό 1,50%.

Ανεπηρέαστες δεν έμειναν ούτε οι αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, το οποίο άνοιξε το πρωί στο 3,819%, ξεπέρασε το όριο του 4% για να κλείσει στο 4,109% έχοντας φθάσει ενδιάμεσα και το 4,125% με το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς να κυμαίνεται στις 335 μονάδες βάσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ (πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος):

"Οι ξένοι επενδυτές πλέον μας αποδέχονται"

Επιτυχή χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές με το επταετές ομόλογο, παρά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Όπως ανέφερε, αυτό "δείχνει ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές μας αποδέχονται και δέχονται ταυτόχρονα ότι το ρίσκο μας είναι σε επίπεδα που τους επιτρέπει να βάλουν τα χρήματά τους χωρίς να φοβούνται". Και πρόσθεσε: "Αυτό σημαίνει ότι, αν κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και στην ώρα τους μέχρι τον Αύγουστο, τότε το κόστος χρήματος θα υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα".

Σημείωσε ότι το επιτόκιο 3,5% παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες από την απόδοση του επταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας και της Κύπρου, 1,53% και 1,56% αντίστοιχα, επεσήμανε ωστόσο ότι "την επανείσοδό μας στη θετική αυτή διαδικασία θα την πληρώσουμε με αυξημένο κόστος, δεν γίνεται αλλιώς, αλλά το ζητούμενο είναι αυτό το κόστος να φθίνει".

Διεθνής Τύπος

«Η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες» ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Figaro", επισημαίνοντας μάλιστα ότι η επιτυχία της έκδοσης ήρθε σε μία εβδομάδα αναταραχής των διεθνών χρηματαγορών, που είχαν οδηγήσει αρχικώς σε μικρή αναβολή της εξόδου στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το δημοσίευμα της "La Tribune", επισημαίνοντας ότι «αυτή η έκδοση εθεωρείτο ως μία αποφασιστική δοκιμασία μετά την πρώτη έκδοση τον Ιούλιο και μία ανταλλαγή χρέους τον Νοέμβριο, για μία χώρα που πρέπει τον Αύγουστο να βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ».

"Σημαντικό τεστ" για τη χώρα μας χαρακτήρισε η ιταλική οικονομική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" την προχθεσινή έκδοση επταετούς ομολόγου εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Η εφημερίδα καταγράφει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε: «Φθάνουν θετικές ειδήσεις από τις αγορές, υπάρχει τεράστια ζήτηση. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου προσέθεσε ότι η χώρα μας πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε άλλες δυο εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου, τριετούς και δεκαετούς διάρκειας, και ότι «ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από τη λήξη του προγράμματος, εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να προέλθουν από τις αγορές και τα άλλα μισά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα

Τρία ενθαρρυντικά συμπεράσματα για τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέφερε χθες με αφορμή την έκδοση του επταετούς ομολόγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών πιστοποιείται και από το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες από τον στόχο. Αυτά είναι:

* Πρώτον, αντλείται νέο χρήμα, το οποίο θα προστεθεί στο απόθεμα ρευστότητας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

* Δεύτερον, καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα, που προσδιορίζεται όχι μόνο από το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, αλλά και από το ότι είναι πλέον σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές.

* Τρίτον, επιβεβαιώνεται ότι, μετά και την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί:

* Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη.

* Δεν υπάρχει στο τραπέζι από κανέναν η πρόθεση για ένα νέο πρόγραμμα.

* Η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν συνιστά ειδικό καθεστώς, αλλά αντίθετα θα είναι μια διαδικασία στη βάση όσων έχουν ακολουθηθεί σε μια σειρά χώρες καθώς και των γενικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL