Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το πλάνο μέχρι την επόμενη ημέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πλάνο μέχρι την επόμενη ημέρα

Την επόμενη μέρα της μνημονιακής περιόδου σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο περνά μέσα από τη σύνταξη του ολιστικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, που είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και από μια σειρά παραμέτρων οι οποίες σχετίζονται με τους θεσμούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», η τέταρτη αξιολόγηση και ο τρόπος εξόδου τον Αύγουστο του 2018.

Για το ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης ήδη έχουν τεθεί οι βασικές γραμμές και σίγουρα ένα από τα σημαντικά ζητήματα ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις. Όπως ανέφεραν στην «Α» πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ο στόχος προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2018 τίθεται στα 6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 4 δισ. το 2017 και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει φέτος αύξηση της τάξεως του 50%. Άλλωστε, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, «πολλές συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2017 θα υλοποιηθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά».

Ενισχυμένη ανάπτυξη

Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι μια καλύτερη βάση ανάπτυξης από το 2017 θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη της ελληνικής πλευράς. Ο τελικώς αναθεωρημένος στόχος που έχει τεθεί για την περυσινή χρονιά, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%, ενδέχεται να αναθεωρηθεί ξανά στο μέλλον και αυτή τη φορά προς τα επάνω. Το γεγονός της αύξησης στους δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής, της μεταποίησης και των εξαγωγών κάνει ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι τελικά θα «κλείσει» στο 1,8%. Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω θα φανεί στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου, αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και σε επόμενη αναθεώρηση, το φθινόπωρο.

Οι ενότητες του σχεδίου

Με δεδομένη την «ιδιοκτησία» του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες ενότητες (Προσέλκυση ξένων επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, Προσαρμογή στην Εξωστρέφεια με αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας, χρήση χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών εργαλείων, μητρώο αξιοποίησης ακινήτων, επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή Δικαιοσύνης, Αντιμετώπιστων περιφερειακών ανισοτήτων), η Ελλάδα θα προσπαθήσει να βάλει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, όπως, για παράδειγμα, να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης της ανεργίας.

Το σενάριο

Από εκεί και πέρα, και εφόσον το παραπάνω σχέδιο είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα του ESM, να πετύχει τον Αύγουστο καθαρή έξοδο, χωρίς φυσικά να αιτηθεί προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενώ στο μεταξύ έχει χτιστεί ένα επαρκές -πέραν του ενός έτους- «μαξιλάρι» ασφαλείας έως 19 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, το EWG, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε σχετικά από το Eurogroup στην τελευταία του συνεδρίαση, καταστρώνει τον μηχανισμό επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική πρόταση, με τρόπο που να καλύπτει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ, με τη σειρά του, κρίνει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, συνθήκη απαραίτητη για να διασφαλιστεί η αυτοδύναμη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι τουλάχιστον το σενάριο που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση.

Πάντως και οι Ευρωπαίοι (μαζί και η γερμανική πλευρά) δείχνουν ότι θέλουν να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι δηλώσεις του Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και άτυπου συμβούλου της καγκελαρίου Μέρκελ, με τις οποίες προδιέγραψε «κούρεμα» χρέους με άλλο όνομα, ενισχύσουν το παραπάνω επιχείρημα.

Οι διαφορές

Βέβαια, θα πρέπει να γεφυρωθούν και κάποιες διαφορές. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΔΝΤ διατηρεί την εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1% ετησίως μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, ενώ η εκτίμηση της Ευρωζώνης κινείται στην περιοχή του 2%. Από τη διαφορά αυτή προκύπτουν και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του. Ως φαίνεται, η γαλλική πρόταση συμβιβάζει τις διαφορές με την «ενίσχυση» της ανάπτυξης, όταν απαιτείται, γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά ζήτησε να καταρτίσει ένα «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα», όπως προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι το οποίο και θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε.

Τα ψηφισμένα μέτρα

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και δυσκολίες, όπως οι ψηφισμένες περικοπές σε συντάξεις το 2019 και η μείωση του αφορολογήτου τη διετία 2019-20, έστω και ανά συνοδεύονται από ισόποσα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον πιαστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% Δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να επιδιώξει να αναστρέψει κάποια από τα μέτρα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει πιθανό αίτημα του ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή εφαρμογή ακόμα και της μείωσης του αφορολόγητου, που προγραμματίζεται για το 2020.

Οι πρώτες συζητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις για τις παρεμβάσεις στο χρέος, έχουν ξεκινήσει στους κόλπους του ESM και αναμένεται να εντατικοποιηθούν, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση του EWG στις 8 Φεβρουαρίου. Σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Άλλωστε, περί τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένονται στην Αθήνα για την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης οι θεσμοί, ενώ κοντά στα μέσα Ιουνίου, όπως φέρονται να συμφωνούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές, η συμφωνία για την επόμενη μέρα θα έχει γίνει πράξη, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, παρά τις όποιες διαφωνίες προκύψουν στην πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL