Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ιδιωτικές επενδύσεις 9,9 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικές επενδύσεις 9,9 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017

Κάθε μέρα που περνά, πληθαίνουν τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ενώ οδεύουμε προς την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη γερμανική δημόσια σφαίρα. «Το 2017 ήταν έτος - ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς την έβγαλε από την πολυετή οικονομική κρίση και ύφεση επαναφέροντάς την στην ατραπό της ανάκαμψης», υπογραμμίζεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου αναφέρεται πως οι ιδιωτικές επενδύσεις έφτασαν τα 9,9 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2017, ενώ οι άμεσες ξένες ανήλθαν στα 3,3 δισ. στο 11μηνο της περυσινής χρονιάς και αναμένεται να είναι κοντά στα 4 δισ. για το σύνολο του έτους. Ακόμη, το 2017 ήταν το έτος στο οποίο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ηγήθηκαν της ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7,6% σε όγκο το 9µηνο (ΕΛΣΤΑΤ). Σε τρέχουσες τιμές, το 11µηνο του 2017 η ετήσια αύξηση των εξαγωγών αγαθών ήταν 13,3% (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ των εξαγωγών υπηρεσιών 14,3% στο α΄ 9µηνο (Τράπεζα Ελλάδος). Με τον ρυθμό αυτό, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενδέχεται να σημειώσουν νέο επίπεδο - ρεκόρ το 2017, ξεπερνώντας τα 58 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο ενισχύθηκε (+0,6) και διαμορφώθηκε στις 101,9 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Η μικρή άνοδος του δείκτη στην Ελλάδα οφείλεται στην αύξηση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (+1,0) και το λιανικό εμπόριο (+2,2).

Στο Δελτίο του υπουργείου σημειώνεται ότι το 2018 είναι επίσης έτος-κλειδί για την ελληνική οικονομία, επειδή δρομολογεί την έξοδό της από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία με στόχο την ευθυγράμμισή της σε πορεία βιώσιμης, ισορροπημένης και δίκαιης ανάπτυξης. Ειδικότερα, το 2017 αποτελεί το πρώτο έτος ανάκαμψης της οικονομίας που βασίζεται σε υγιείς δυνάμεις (εξαγωγές, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και τήρηση προγράμματος) ικανές να προσδώσουν συνέχεια και βιωσιμότητα στην ανάπτυξη.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις (µη χρηματοδοτικές εταιρείες), υπογραμμίζεται ότι το 2017 βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας. Συγκεκριμένα οι ιδιωτικές αυτές επενδύσεις ανέρχονται στα 9,9 δισ. ευρώ περίπου (εκτίμηση βάσει στοιχείων α΄ εξαμήνου 2017), και είναι ήδη 26% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του 2013 και 16% πάνω από αυτά του 2014.

Επίσης αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (βάσει των σχετικών τιμών κατανάλωσης) εμφανίζεται το 2017 βελτιωμένη έναντι του 2014 κατά 3,7% (Τράπεζα Ελλάδας) έως και 6,1% (ΟΟΣΑ). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2017 εκτιμάται πως υπερβαίνουν τα 58 δισ. επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την οικονομία.

Η οικονομία όχι μόνον ανακάμπτει, αλλά συμμετοχή στην ανάκαμψη έχουν και προβληματικοί τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης (2008) ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε στο 10µηνο 2017 σημειώνοντας ετήσια ανάκαμψη 23,3%, ενώ ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε το ίδιο διάστημα 1,6%.

Στο μεταξύ, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 11µηνο 2017 έχουν ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ και αναμένεται να πλησιάσουν τα 4 δισ. για το σύνολο του έτους σημειώνοντας ρεκόρ 11ετίας (από το 2006), ενώ σαν ποσοστό στο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα φθάσουν το 2% σημειώνοντας ρεκόρ 15ετίας τουλάχιστον.

Μαρσέλ Φράτσερ: Φέτος η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, διετύπωσε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), σε συνέντευξή του στον δημοφιλή νεανικό ιστότοπο jungundnaiv.de. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε: «Φυσικά (...) Φέτος». Όπως είπε, «θα γίνει κούρεμα χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση (σ.σ.: της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα ‘αναδιάρθρωση’, μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».

Όπως επισήμανε ο Γερμανός οικονομολόγος, «είναι απόλυτα σαφές. Μπορείς να επιμένεις να μην παρέχεις κούρεμα χρέους στην Ελλάδα, μόνο που έτσι δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Είναι καλύτερα να προσφέρεις τώρα μια μικρή απομείωση χρέους προκειμένου να ορθοποδήσει πάλι (η Ελλάδα), να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της».

Ακόμη, ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους. (...) Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει λάθη», ενώ με μπόλικη δόση κυνισμού παραδέχθηκε ότι «περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα επέστρεψαν πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών. Αυτό απλώς δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».

Θετική παρέμβαση Ντ΄Αλέμα

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν μια σοφή κίνηση, με όφελος για το μέλλον», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ' Αλέμα, ο οποίος είναι υποψήφιος γερουσιαστής του αριστερού κινήματος «Ελεύθεροι και Ίσοι», στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. «Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας όσο και επειδή μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε την Ευρώπη στο σύνολό της, από τη στιγμή που το να αντιμετωπίζει μια χώρα - μέλος δυσκολίες δεν κάνει καλό στην Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Ντ' Αλέμα.

Αλέξης Χαρίτσης: Επιπλέον προστασία στην πρώτη κατοικία. Κανένα ενδεχόμενο χρήσης πιστοληπτικής πιστωτικής γραμμής

Το στίγμα της μεταμνημονιακής περιόδου δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο www.bigbusiness.gr, καθώς, όπως αναφέρει, «η πορεία προς την έξοδο συνομολογείται από όλους», αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο χρήσης πιστοληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ο ίδιος εκτιμά ότι η χώρα μας θα βγει από τη μνημονιακή περίοδο χωρίς να χρειάζεται «δάνεια του επίσημου τομέα», παρατηρώντας παράλληλα ότι «δεν θα εξαφανιστεί την επόμενη ημέρα η επιτήρηση και αυτό προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια», ενώ προσθέτει ότι σταδιακά «αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας για να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική».

Όντας επικεφαλής της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις αναφέρει ότι μέσα λίγους μήνες αυτή «ξεκλείδωσε» επενδύσεις 700 εκατ.

Την ίδια ώρα, επεξηγεί το πώς θα λειτουργήσει το αποκαλούμενο «γαλλικό κλειδί» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αναλύει σε αδρές γραμμές το πώς σχεδιάζεται το «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» της κυβέρνησης στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα «κόκκινα δάνεια», καλώντας τους κακοπληρωτές να πληρώσουν, ωστόσο προσθέτει πως είναι απαραίτητο να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπου χρειάζεται, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επιπρόσθετες του ήδη υπάρχοντος πλαισίου, λέγοντας: «όπου χρειάζονται παρεμβάσεις πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να γίνουν αυτές νόμος του κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL