Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Στον αστερισμό της ελάφρυνσης του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αστερισμό της ελάφρυνσης του χρέους

Είναι πλέον εμφανές ότι η συζήτηση έχει περάσει στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και όλες οι πλευρές τοποθετούνται στην αρχική τους διαπραγματευτική θέση. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μία καθαρή έξοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ αρχίζει να κάνει νέα “χτυπήματα” περί επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ κάποιοι ευρωπαϊκοί κύκλοι (οι οποίοι σχετίζονται με την εποχή Σόιμπλε) προσπαθούν να συνδέσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης με κάποιου τύπου προαπαιτούμενα.

Σε κάθε περίπτωση το αποκαλούμενο "γαλλικό κλειδί" που είχε κατατεθεί ως πρόταση τίθεται σε διαδικασία κατάρτισης και φαίνεται ότι αποτελεί ένα σύστημα που θα συνδέει το ύψος των ετήσιων αποπληρωμών χρέους με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Πρακτικά η λογική της πρότασης είναι ότι ο όγκος των ετήσιων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη δυνατότητα της οικονομίας.

Διαφορά εκτιμήσεων

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ΔΝΤ διατηρεί την εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1% ετησίως μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, ενώ η εκτίμηση της Ευρωζώνης κινείται σε διπλάσιο μέγεθος. Από τη διαφορά αυτή προκύπτουν και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του.

Ως φαίνεται, η γαλλική πρόταση συμβιβάζει τις διαφορές με την "ενίσχυση" της ανάπτυξης, όταν απαιτείται, γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταρτίσει ένα "ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα", όπως προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως δήλωσε άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: "Αν η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου, ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί".

Θα πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα "εγγυάται" την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος που θα δομηθεί, καθώς και το πώς θα το "υποδεχτούν" οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ.

Μόνοι μας στις αγορές

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τις αγορές» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στη βελγική οικονομική εφημερίδα «L' Echo».

Ειδικότερα ο Δ. Παπαδημητρίου υπογραμμίζει αφενός ότι το 2017 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, επέστρεψε στην ανάπτυξη, με την εφαρμογή ενός νέου και πιο υγιούς οικονομικού μοντέλου για τη χώρα, το οποίο δεν βασίζεται πλέον στον δανεισμό και την κατανάλωση των νοικοκυριών, και αφετέρου ότι δεν είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Παρέμβαση Ρέγκλινγκ

Να συνδέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με προαπαιτούμενα για την Ελλάδα προσπάθησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τον απερχόμενο πρόεδρο του EWG Τόμας Βίζερ (και οι δύο θεωρείται πως ανήκουν στη σφαίρα άμεσης επιρροής του Σόιμπλε), διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως, αν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια στο μέλλον, σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο στην οικονομία της, υπάρχει δέσμευση από την Ευρωζώνη να τη βοηθήσει.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σίγουρα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα θέλουν σε αντάλλαγμα οι μεταρρυθμίσεις να συνεχίζονται, η οικονομία να είναι υγιής και να μην υπάρχει πισωγύρισμα στα συμφωνημένα βήματα και μέτρα».

Πιέζει το ΔΝΤ

Για το θέμα του ελληνικού χρέους συνεχίζει να "πιέζει" το ΔΝΤ. «Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νέο δάνειο στην Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκείς προόδους στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο" είπε ο Mορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» για να προσθέσει με νόημα ότι "ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Π. Αλτμάιερ: Κανένα θέμα τέταρτου Μνημονίου

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος τρίτου Μνημονίου εκτίμησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ. «Στην παρούσα φάση δεν βλέπω ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εξάλλου αυτό δεν συζητείται πουθενά» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στις Βρυξέλλες.

Ο υπηρεσιακός Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL