Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πιο μπροστά οι αγορές από τους οίκους αξιολόγησης, "ψηφίζουν" Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιο μπροστά οι αγορές από τους οίκους αξιολόγησης, "ψηφίζουν" Ελλάδα

Ένα βήμα μπροστά από τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν να βρίσκονται οι αγορές. Παρότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας την περασμένη Παρασκευή από τη Standard and Poor's στο κλιμάκιο "Β" από το "Β-" ήταν συντηρητική και πάντως διατηρώντας τα ελληνικά ομόλογα εκτός βαθμίδων επενδυτικής επιλογής, οι αγορές δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα υπήρξε να "σπάσουν τα κοντέρ" χθες τα ελληνικά ομόλογα και οι αποδόσεις των διετούς και πενταετούς διάρκειας κρατικών αξιογράφων να συμπιεστούν σε βαθμό τέτοιο που να προσεγγίζουν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους. Αυτή η εξέλιξη δίνει ακόμη ένα σήμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκδώσει το επταετές ομόλογο, όπως έχει ήδη προγραμματίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος και θα αποφασίσει το καταλληλότερο timing για να προχωρήσει στο εγχείρημα. Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις στην αγορά ποικίλλουν, με άλλους αναλυτές να θεωρούν πως ίσως είναι και θέμα 24ώρων (μάλιστα, μια τέτοια φημολογία κυκλοφόρησε χθες στην αγορά) και άλλους να θέτουν τον χρονικό ορίζοντα το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις τόσο των διετών όσο και των πενταετών ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν χθες εντυπωσιακή πορεία με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους. Η απόδοση του διετούς ομολόγου έφτασε ενδοσυνεδριακά κάτω και από το όριο του 1,2% και συγκεκριμένα στο 1,170%, δηλαδή 151 μονάδες βάσης κάτω από το προχθεσινό του κλείσιμο στο 1,321%. Του δε πενταετές ομόλογο βρέθηκε να υποχωρεί έως και το 2,692%, από 2,775% στο προχθεσινό κλείσιμο, και πλησίασε στα προ δωδεκαετίας ιστορικά χαμηλά επίπεδά του, ανεβαίνοντας λίγο πριν από το κλείσιμο στο 2,722%. Κάτω του 2,7% είχε βρεθεί το φθινόπωρο του 2006, με τον Σεπτέμβριο τότε στο 2,66%. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ίδιου τίτλου είχε βρεθεί στο τελευταίο δωδεκάμηνο ακόμη και στο 7,185%, έχοντας ξεπεράσει τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και το 50% (50,5% τον Φεβρουάριο 2012).

Όσον αφορά το δεκαετές ομόλογο, η απόδοσή του υποχώρησε εκ νέου κάτω του 3,8%, φτάνοντας το 3,769%, πολύ κοντά στο 3,664%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του "ράλι" των ελληνικών ομολόγων μετά το επιτυχημένο swap του περασμένου έτους. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα τόσο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's όσο και της προχθεσινής θετικής έκβασης του Eurogroup. Το πιο αισιόδοξο πάντως στοιχείο είναι ότι οι επενδυτές "ανοίγουν" σταδιακά μακροπρόθεσμες ("long") θέσεις, κάτι που μεταφράζεται σε ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ζωηρό ενδιαφέρον για ομόλογα της Τιτάν

Στο μεταξύ, πέραν των κρατικών αξιογράφων, αισιόδοξη είναι η εικόνα και στα εταιρικά ομόλογα. Καθώς ολοκληρώθηκε η έκδοση των πρόσθετων ομολογιών 100 εκατ. ευρώ της Τιτάν, το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν ξεπέρασε το τριπλάσιο του ποσού της αρχικής αναγγελίας. Έτσι, λόγω της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε, το συνολικό ποσό της έκδοσης αυξήθηκε από 50 εκατ. ευρώ σε 100 εκατ. ευρώ. Αυτές οι "νέες ομολογίες" διέπονται από τους ίδιους όρους που διέπουν τις ομολογίες που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο, συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, λήξεως 2024, με επιτόκιο 2,375%. Σημειώνεται ότι μετά και από αυτή την έκδοση οι αρχικές και οι νέες ομολογίες θα ενοποιηθούν και αποτελέσουν ενιαία σειρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL