Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Όταν το Eurogroup δεν είναι συνώνυμο του θρίλερ

Ολοκληρώνεται και τυπικά την Δευτέρα η τρίτη αξιολόγηση

Με «πανηγυρικό» -για την Ελλάδα- τρόπο αναμένεται να διεξαχθεί το αυριανό Eurogroup, το οποίο θα είναι και το πρώτο υπό την προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Μια νέα εποχή ξεκινάει για την Ευρωζώνη μετά τη λήξη της θητείας του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία συνοδεύεται από την απροσδόκητα γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και την ελάφρυνση του χρέους.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η φράση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επιτεύχθηκε με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε, αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ».

Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται αύριο να ενημερωθούν από τους θεσμούς και τον απερχόμενο πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ για την ευρεία εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να εγκρίνουν επί της αρχής την επόμενη δόση δανείων για την Ελλάδα, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 7 δισ. Η εκταμίευση θα γίνει σε υποδόσεις, ως είθισται, με την πρώτη υποδόση να φτάνει στα ελληνικά ταμεία περί τα μέσα Φεβρουαρίου και αφού ολοκληρωθούν οι συνήθεις διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών και λάβει την επίσημη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Πέρα από την αποπληρωμή του εσωτερικού (ληξιπρόθεσμες οφειλές) και του εξωτερικού χρέους, τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμεύσουν και στη δημιουργία του απαραίτητου «μαξιλαριού» ρευστότητας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι με τα δύο πολυνομοσχέδια που ψήφισε η ελληνική Βουλή μέσα στον Ιανουάριο έγιναν «σημαντικά» βήματα για την εφαρμογή ενός ακόμα τεράστιου όγκου μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της μεταμνημονιακής εποχής.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων τους τελευταίους έξι μήνες. Όπως σημειώνει πηγή της Ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε ένα πολύ «καινοτόμο» σχέδιο, το οποίο αναλύεται ακόμη εξονυχιστικά από τους θεσμούς και ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν αύριο και μια πρώτη συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς, όπως επισημαίνεται, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που άπτονται της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Δεδομένου λοιπόν του στενού χρονοδιαγράμματος, εκτιμάται ότι τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης δεν θα είναι ιδιαιτέρως βαριά ή πολύπλοκα, αλλά θα αφορούν τα «υπολείμματα» των προηγούμενων αξιολογήσεων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης έχει αποκλειστεί πλέον οριστικά, καθώς, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα, δεν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και επομένως δεν τίθεται καν ζήτημα.

Αυτό που θα ακολουθήσει -όπως συμβαίνει με κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα- είναι μια «ενισχυμένη εποπτεία» από τις Βρυξέλλες μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων. Αυτός είναι όρος που υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας (στο λεγόμενο two-pack) και ισχύει για όλες τις μνημονιακές χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να επανεκκινήσουν άμεσα, μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως έχει συμφωνηθεί, μετά το τέλος και της τελευταίας αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο μένει ακόμα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς παραμένει άγνωστο εάν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει -έστω και τυπικά, πλέον- το δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το Ταμείο έχει κατεβάσει τους τόνους και λογικά θα βρεθεί μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα καθιστά στο τέλος του προγράμματος το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο