Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Χωριστή απόδειξη χωρίς ΦΠΑ θα εκδίδουν οι ξενοδόχοι για τον φόρο διαμονής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωριστή απόδειξη χωρίς ΦΠΑ θα εκδίδουν οι ξενοδόχοι για τον φόρο διαμονής

Άνοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση του φόρου διαμονής, καθώς με τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή αποσαφηνίστηκε συνολικά η διαδικασία επιβολής του ώστε να μην υπάρξουν κενά στην ερμηνεία του νόμου ως προς τις βασικές προβλέψεις του.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται σαφές, όπως άλλωστε υποστήριζαν και οι ξενοδόχοι, ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, το δωμάτιο ή το διαμέρισμα. Ο εν λόγω φόρος επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στην εφορία με μηνιαίες δηλώσεις, έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Ο φόρος διαμονής έχει ενεργοποιηθεί τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αυτός κυμαίνεται σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1 - 2 αστέρων στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, σε 3 αστέρων στο 1,5 ευρώ, σε 4 αστέρων σε 3 ευρώ και σε 5 αστέρων σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση. Για την είσπραξη του φόρου διαμονής, οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία- αποδείξεις είσπραξης, τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Πλέον, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την απόδοσή του, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διανομής, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL