Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Έως 45% η έκπτωση στο ρεύμα για πάνω από 140.000 νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έως 45% η έκπτωση στο ρεύμα για πάνω από 140.000 νοικοκυριά

Έκπτωση που φτάνει έως 45% στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν από φέτος περισσότερα από 140.000 νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με την αναμενόμενη σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Όπως είχε προαναγγείλει η “Αυγή”, σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε χθες, προβλέπεται η παροχή ενίσχυσης συνολικού ύψους 17,5 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η ρύθμιση διασφαλίζει και την “επόμενη μέρα” μετά την πώληση και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η βελτίωση κατά το δυνατόν των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των οικιακών καταναλωτών των συγκεκριμένων περιοχών, που έχει επιβαρυνθεί λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για πρόταση που έγινε από τον υποψήφιο το 2014 περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, την οποία υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, την επεξεργάστηκε ως κυβέρνηση, εξήγγειλε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας διά στόματος πρωθυπουργού και πλέον υλοποιείται μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Έκπτωση ανάλογη με την κατανάλωση

Δικαιούχοι της ανωτέρω ενίσχυσης είναι οι οικιακοί πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Η έκπτωση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2018.

Η έκπτωση των 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντιστοιχεί σε εκπτώσεις που στο σύνολο του λογαριασμού φτάνουν έως 27%, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

* Για καταναλώσεις έως 1.600 kWh το τετράμηνο -που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού-, η συνολική έκπτωση ανέρχεται σε 27%, η έκπτωση στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού (αξία ρεύματος) στο 45% και η έκπτωση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις σε 72%.

* Για καταναλώσεις έως 2.000 kWh το τετράμηνο, η συνολική έκπτωση ανέρχεται σε 26%, στο ανταγωνιστικό σκέλος σε 45% και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο 63%.

* Για καταναλώσεις άνω των 2.000 kWh το τετράμηνο, η συνολική έκπτωση ανέρχεται σε 22%, στο ανταγωνιστικό σκέλος σε 44% και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο 46%.

Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά (περίπου 133.000 στη Δυτική Μακεδονία και 8.000 στον Δήμο Μεγαλόπολης).

"Μαξιλάρι ασφαλείας"

Όπως προαναφέρθηκε, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και “μαξιλάρι ασφαλείας” ύψους 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.

Το συγκεκριμένο ποσό αποδίδεται σε ετήσια βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και στη συνέχεια αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να περάσει η έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή της διάταξης, όπως το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η σχετική διαδικασία, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης κ.ά., καθώς και η σύσταση ειδικού λογαριασμού και ο ορισμός διαχειριστή αυτού θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL