Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Διευρύνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός σε όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διευρύνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός σε όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην περαιτέρω ενίσχυση της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησε το ΥΠΕΝ “ανοίγοντας” το πεδίο εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) προς όλες τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ παράλληλα εισάγεται και η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης αυτής της παραγόμενης ενέργειας.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου που κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες, και ειδικότερα προβλέπει τη διεύρυνση του ενεργειακού συμψηφισμού (παραγόμενης / καταναλισκόμενης ενέργειας) σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως η γεωθερμία, η ηλιοθερμία κ.λπ., καθώς υπό το ισχύον καθεστώς περιοριζόταν μόνο στα φωτοβολταϊκά και στις μικρές ανεμογεννήτριες.

Σημειώνεται ότι συμπληρώνεται το πλαίσιο για το net metering που θέσπισε το ΥΠΕΝ τον Μάιο του 2017 με τη δέσμευση από τότε να υπάρξει επέκταση της εφαρμογής και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς έχει σημαντικά οφέλη κυρίως για την κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) και συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ίδιων αναγκών τους με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Ειδικά για αυτοπαραγωγούς νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας, καθώς και για εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή και αγροτικών χρήσεων επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη ίδιων αναγκών τους και με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής ως μέσου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών - αυτοπαραγωγών. Με τον εικονικό συμψηφισμό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από τον χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται (αποσυνδέονται χωρικά παραγωγή - κατανάλωση).

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενισχύεται ο ρόλος των καταναλωτών, που πλέον καθίστανται ενεργοί και αυτοπαραγωγοί, καθώς θα μπορούν να παράγουν, να αποθηκεύουν, να καταναλώνουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια, στο πνεύμα τόσο των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τις ΑΠΕ όσο και της θεσμοθέτησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, πρώτη δέσμευση για τη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι ο ορισμός του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως υπεύθυνου φορέα δημιουργίας μίας κεντρικής πλατφόρμας που θα ενισχύσει την ωρίμανση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Αναβίωση έργων ΑΠΕ

Παράλληλα στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα αναβίωσης των αδειών παραγωγής αποκλειστικά για έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται από ΟΤΑ, εφόσον καταβληθεί το τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής για τα έτη 2015 και 2016, καθώς, λόγω του ότι ακριβώς δεν είχε καταβληθεί, οι άδειες έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν. Η προθεσμία για την καταβολή του τέλους ώστε να ενεργοποιηθούν τα έργα ορίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Σκοπός της διάταξης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης των εν λόγω έργων από τους ΟΤΑ με αποτέλεσμα πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους ίδιους τους ΟΤΑ και για την τοπική κοινωνία.

Επίσης παρατείνονται οι προθεσμίες έως 30.9.2018 για την καταβολή, από τους κατόχους αδειών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, σε δόσεις του προϋπολογισθέντος συνολικού κόστους σύνδεσης που αναλογεί ώστε να λάβουν, βάσει σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕή και τον ΔΕΔΔΗΕ, λειτουργική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης που λύθηκαν αναβιώνουν αυτοδικαίως.

Αγοραπωλησία φυσικού αερίου από τη ΔΕΣΦΑ

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και σειρά ρυθμίσεων με τις οποίες προσδιορίζονται έννοιες των όρων για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο και της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

* Επιτρέπεται η αγορά και πώληση φυσικού αερίου από τον ΔΕΣΦΑ και για την αντιστάθμιση φυσικών απωλειών και ιδιοκατανάλωσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

* Επανακαθορίζονται θέματα που ρυθμίζονται με τον κώδικα διαχείρισης του ΕΣΦΑ, οι κατηγορίες του κόστους που καλύπτει το αντάλλαγμα το οποίο καταβάλλεται στους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρισμού, ώστε να διατηρούν κατόπιν σύμβασης με τον ΔΕΣΦΑ απόθεμα εναλλακτικού καυσίμου και διαθεσιμότητα λειτουργίας της μονάδας παραγωγής με αυτό. Το αντάλλαγμα για την κάλυψη της διαφοράς κόστους πετρελαίου εσωτερικής καύσης και αερίου για την διενέργεια δοκιμών καταβάλλεται και στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

* Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΡΑΕ για παραβίαση των ισχυόντων για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο αποτελούν στο εξής έσοδο του Λογαριασμού Ασφαλείας Εφοδιασμού που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ (σήμερα αποδίδονται στη ΡΑΕ).

* Με απόφαση της ΡΑΕ (όχι βάσει του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ που ισχύει σήμερα) καταβάλλεται η αποζημίωση χρηστών υγροποιημένου αερίου (ΥΦΑ) από τους προμηθευτές.

* Προβλέπεται η υποχρεωτική σύναψη σύμβασης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και κατόχων άδειας παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο για την έναντι ανταλλάγματος διατήρηση αποθέματος ΥΦΑ σε πλοίο - πλωτή δεξαμενή καθώς και διαθεσιμότητας λειτουργίας της μονάδας με φυσικό αέριο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλείας εφοδιασμού της χώρας με αέριο την χειμερινή περίοδο 2017-2018.

* Η μεταπώληση φυσικού αερίου από επιλέγοντα πελάτη σε επιλέγοντα πελάτη ρυθμίζεται στο εξής βάσει του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL