Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, στις 22 Ιανουαρίου η τελική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, στις 22 Ιανουαρίου η τελική συμφωνία

Σε τροχιά ολοκλήρωσης φαίνεται να βρίσκεται η τρίτη αξιολόγηση, καθώς σήμερα αναμένεται η κατάθεση του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων, στη Βουλή.

Όπως ανέφερε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος πριν ξεκινήσει μια τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα, ούτως ώστε να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα, θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων.

Τι θα περιλαμβάνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα». Την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα κριθεί επίσης και το αν θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο.

Σε σχέση με τα επιδόματα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δηλώνει ικανοποιημένη από την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 40%, αλλά και την ενίσχυση των πλέον αδύναμων στρωμάτων. Η εσωτερική αναδιανομή που επιτυγχάνεται, παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ το 2018, από 650 εκατ. ευρώ το 2017) έχει ως αποτέλεσμα περίπου 698.800 οικογένειες να δουν τα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν να αυξάνονται.

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί, θα αφορά το ποσοστό της απαρτίας της γενικής συνέλευσης του πρωτοβάθμιου σωματείου και το οποίο από 35% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών θα απαιτείται το 50%. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, η αλλαγή δεν επηρεάζει τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα - ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία (market test) για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, με την αρμόδια επιτροπή να ανακοινώνει το αποτέλεσμα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, θα δοθεί χρονοδιάγραμμα στη ΔΕΗ ούτως ώστε να προβεί στις απαραίτητες διαγνωστικές διαδικασίες ώστε οι μονάδες να πωληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, αναμένεται να αλλάξει η διαχείριση κάποιων ΔΕΚΟ, περνώντας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, χωρίς να χρειάζεται πλέον η σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος της.

Αισιοδοξία για τις 22 Ιανουαρίου

Ο ίδιος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευτεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Ωστόσο, αναμένεται να είναι τουλάχιστον 5,5 δισ.

Από εκεί και πέρα, την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report). Τόσο στο Eurogroup όσο και στο EuroWorking Group αναμένεται η πρεμιέρα στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ αντιστοίχως.

Το "μαξιλάρι" και τα stress tests

Ακολούθως, ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προέβλεπε την έκδοση του πρώτου επταετούς ομολόγου μετά το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι, με τα σημερινά δεδομένα και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει η έκδοση αυτή αξιολογείται πως μπορεί να είναι κάτω του 3,8%. Σε κάθε περίπτωση, την έκδοση αυτή θα ευνοήσει και η θετική αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο αξιολόγησης S&P, που θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου.

Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσει να δημιουργεί η Ελλάδα ένα κεφαλαιακό "μαξιλάρι", ούτως ώστε να επιτύχει το μέγιστο δυνατό κατά τον Αύγουστο του 2018, ήτοι την καθαρή έξοδο. Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ σχετικά με ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2018 το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Βέβαια, ενδεχομένως να προκύψει και ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα stress tests των οποίων ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με ορισμένες τραπεζικές πηγές να αναφέρουν ότι ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Χρέος, πλεονάσματα και τέταρτη αξιολόγηση

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου και θα συνοδεύεται από τα 82 προαπαιτούμενα, ενώ σχεδόν παράλληλα θα "τρέξουν" και οι συζητήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας και φυσικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2018. Εκείνη την περίοδο θα έχουν κορυφωθεί και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το αν προβλέπεται επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL