Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε επίπεδα 2006 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από το 2006, σημειώνοντας πτώση 21 μονάδων βάσης

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006. 

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από το 2006, σημειώνοντας πτώση 21 μονάδων βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) σε ημερήσια βάση. Προς τα τέλη της συνεδρίασης, η απόδοσή του διαμορφωνόταν στο 3,95%.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την Ευρωζώνη πέτυχαν νωρίτερα τον Δεκέμβριο μία προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, μία κίνηση που τόνωσε τις ελπίδες εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο» αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η θετική πορεία των ομολόγων σε αντίθεση με αυτή του Χρηματιστηρίου επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Fianancial Times. Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο το οποίο από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16%, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, οι αποδόσεις των ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 3% (σ.σ. στις αρχές του 2017 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7%).

Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, απέδωσε την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2009, o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. σε σύντομη συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, τη Standard & Poor's και τη Moody's, είχαν ως αποτέλεσμα να στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 25,5 δισ. ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο