Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το "βλέμμα" στην επόμενη ημέρα

Έξοδος στις αγορές, ελάφρυνση χρέους και οριστική... έξοδος στο τραπέζι

Στη συζήτηση για την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους και τη νέα έξοδο στις αγορές στρέφεται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά και την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σίγουρα, θα πρέπει να γίνουν και τα νομοθετικά βήματα για να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ωστόσο τα δύο παραπάνω ζητήματα σε συνάρτηση με την αμετάκλητη έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι αυτά που κρίνουν την παρτίδα.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να καταστρώνει σενάρια για την επόμενη μέρα, αρχή της οποίας είναι η επόμενη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, με βασικό στόχο την έκδοση 7ετούς ομολόγου και μάλιστα με την επιθυμία να επιτευχθεί επιτόκιο κάτω του 4%. Οι συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για την άντληση «φρέσκου» επενδυτικού χρήματος με την έκδοση ενός ομολόγου 7ετούς διάρκειας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) υπό τον κ. Στέλιο Παπαδόπουλο, ενώ δεν αποκλείεται να προτιμηθεί και η επιλογή 3ετούς ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η όποια κίνηση θα πραγματοποιηθεί μετά τις 22 Ιανουαρίου.

Πάντως και στο περιθώριο του συνεδρίου ση Νέα Υόρκη (βλ. δίπλα) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για μία συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει και της απόφασης που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια. Η συγκεκριμένη απάντηση αναμένεται να δοθεί κατά τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε συνδυασμό με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, μέσω της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρίτου προγράμματος.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το περιεχόμενο της εξόδου και αν αυτή θα είναι "καθαρή" ή όχι. Η κυβέρνηση πάντως μπαίνει με όλες της τις δυνάμεις στην εκπλήρωση του στόχου αυτού, με την τελική συμφωνία για όλα τα ζητήματα να αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης. Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο