Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΗ σε 40 επενδυτές

Έως τέλος Ιανουαρίου οι όροι του διαγωνισμού

Το στίγμα της αγοράς ως προς την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της αναμένεται να δώσει το περίφημο market test που θα διεξαγάγει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), ενώ η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στην προετοιμασία για τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα.

Το market test αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου 2018, από το οποίο και θα προκύψουν οι όροι του διαγωνισμού, και εκτιμάται ότι η DG Comp θα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε τουλάχιστον 40 επενδυτές από την εγχώρια βιομηχανία, τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ (ιδιώτες παραγωγοί) αλλά και ενεργειακές εταιρείες του εξωτερικού.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ χαρακτηρίζουν λογικό ο διαγωνισμός να προχωρήσει με δύο ξεχωριστά “πακέτα” προς πώληση: ένα “βόρειο” (για τη Μελίτη 1 και την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2) κι ένα “νότιο” (για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης). Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αποκλειστικά για τα ορυχεία ή για τις μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι “τάσεις” θα διαμορφωθούν στο πλαίσιο του market test.

Μέχρι την ολοκλήρωση του market test πάντως θα πρέπει να δρομολογηθούν διάφορες κινήσεις από πλευράς ΔΕΗ, όπως ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των μονάδων κ.λπ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο πλαίσιο των βημάτων που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ΔΕΗ θα προσληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον τέσσερις σύμβουλοι που θα “τρέξουν” τη διαδικασία της πώλησης -ένας για τα χρηματοοικονομικά, ένας για την απόσχιση των μονάδων και των ορυχείων, ένας για την αποτίμηση του χαρτοφυλακείου αυτού καθώς και ένας νομικός- αλλά παράλληλα θα χρειαστούν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι σχετικοί διαγωνισμοί να επιταχυνθούν, έναντι της συνήθους διαδικασίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα προχωρήσει η ΔΕΗ αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη Μαΐου 2018.

Η αίσθηση πάντως των στελεχών της ΔΕΗ είναι πως επιδίωξη της DG Comp είναι να πετύχει ο διαγωνισμός ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, κλείνοντας το θέμα που άνοιξε η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συγχρόνως, εκτιμούν θετικά και τη στάση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση των επιπλέον (32.000) ωρών λειτουργίας για τις μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς, απόφαση που πάντως αναμένεται.

Η ΔΕΗ στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου πρόσκληση στην ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία να συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξετάζεται από κοινού με την κινεζική Shenhua Group η κατασκευή λιγνιτικού σταθμού, ισχύος 1.000 μεγαβάτ, στην Τουρκία. Για την ενεργοβόρο βιομηχανία σημείωσε ότι πρέπει να μετατραπεί σε ενεργό παίκτη στην ενέργεια ώστε να εξασφαλίζει χαμηλό μακροχρόνιο κόστος.

Ως προς την πώληση των λιγνιτικών ανέφερε ότι διασφαλίζει θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ., ενώ για τη ΔΕΗ έχει σημασία να γίνει με συμφέροντες όρους, ήτοι με το καλύτερο δυνατό τίμημα.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι στη Φλώρινα θα δημιουργηθεί δεύτερη μονάδα, επένδυση ύψους 750 εκατ. με τις επενδύσεις στα ορυχεία Βεύης και Κλειδιού θα δημιουργηθούν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την τηλεθέρμανση στη Φλώρινα και η περιοχή θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

Στη Μεγαλόπολη θα πωληθούν οι μονάδες 3 και 4 με χρόνο ζωής το 2025 και το 2032-2033, αντίστοιχα, τα συμφέροντα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν και με μέτρα της ΔΕΗ αλλά και με συγκεκριμένους όρους στη σύμβαση, όπως και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Πάντως, κάλεσε όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν το θέμα της λιγνιτικής παραγωγής με νηφαλιότητα για το συμφέρον της χώρας.

Ο ίδιος σημείωσε πως αν και η πώληση μονάδων γίνεται υποχρεωτικά, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να τη μετατρέψει σε ευκαιρία αξιοποιώντας τα έσοδα για επενδύσεις σε νέους τομείς όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και τα δίκτυα και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται επένδυση στην Τουρκία.

Α.Ζ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο