Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,84% - Oι αποδόσεις λειτουργούν ως χρήσιμος δείκτης της αισιοδοξίας των επενδυτών αναφέρουν οι Financial Times

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η διαπραγμάτευση του νέου 10ετούς ομολόγου (σ.σ. μέχρι χθες το 10ετές ομόλογο αναφοράς ήταν εκείνο που έληγε στις 24-02-2017) είχε ως αποτέλεσμα να "επιστρέψουν "οι αποδόσεις στα προ του Μνημονίου επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών που καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ, οι οποίες, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 4,84% με, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,32% να διαμορφωθεί στο 4,52% από 5,13%, που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191% από -0,186%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,220%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,271%, από -0,274%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,326% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1847 δολάρια.

Financial Times: Το επενδυτικό κλίμα συνεχίζεται να βελτιώνεται

To επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται μετά τη συμφωνία που έκλεισε η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο: «Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009».

Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν δυνατό ράλι σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να υποχωρεί 0,539 της ποσοστιαίας μονάδας στο 4,775%. Η αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ μικρή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι αποδόσεις λειτουργούν ως χρήσιμος δείκτης της αισιοδοξίας των επενδυτών για την οικονομία της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times.

Οι αποδόσεις δεν έχουν κλείσει κάτω από το 5% από το 2009. Η κατάσταση της χώρας βελτιώνεται δραστικά τα τελευταία λίγα χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έμεινε ουσιαστικά σταθερό σε ετήσια βάση από το 2014 έως το 2016, μετά από πέντε χρόνια μεγάλης συρρίκνωσης, με τη μεγαλύτερη πτώση 9,1% να σημειώνεται το 2011, σημειώνεται. Οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1,4% φέτος και θα αυξηθεί στο 2,3% το επόμενο έτος.

Η είδηση το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, αύξησε τις προσδοκίες ότι θα μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο, κάτι που ενίσχυσε περαιτέρω το κλίμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο