Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Οι τρεις στόχοι του επταετούς ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τρεις στόχοι του επταετούς ομολόγου

Τριάμισι χρόνια μετά την αρνητική εξέλιξη της 10ης Ιουλίου 2014, όταν για το τριετές ομόλογο που εξέδωσε η τότε κυβέρνηση προσφέρθηκε από τους επενδυτές μόλις 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από τα 3 δισ. ευρώ που εζητούντο, η Ελλάδα θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε κανονική έκδοση ομολόγου. Ως "κανονική" δε εννοείται η πρωτογενής έκδοση καινούργιων χρεογράφων και όχι η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα όπως στο πρόσφατο swap ή το "rollover" παλαιότερου ομολόγου όπως συνέβη τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το επταετές ομόλογο που σχεδιάζει να εκδώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ελληνικό κράτος δεν θα έχει μόνο "αναγνωριστικό" ρόλο, αλλά θα εξυπηρετεί και τρεις πολύ συγκεκριμένες, και πάντως όχι μικρής σημασίας σκοπιμότητες (ο ουσιαστικός στόχος δεν είναι με τη στενή έννοια ταμειακός, δηλαδή ο δανεισμός με φθηνό επιτόκιο, άλλωστε τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης είναι σαφώς φθηνότερα εκείνων που θα πετύχει στις εκδόσεις που απευθύνονται στις χρηματαγορές):

* Πρώτον, να επιτευχθεί περαιτέρω εξομάλυνση της καμπύλης των επιτοκίων.

* Δεύτερον, να δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας.

* Τρίτον, να δηλώσει η χώρα το "παρών" στις αγορές.

Η επιτυχής κατάληξη της εθελοντικής ανταλλαγής (swap) των 20 παλαιών ομολόγων με τα 5 νέα την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό και με την αισιοδοξία για άμεση ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement - SLA) της τρίτης αξιολόγησης, κάτι που συνετέλεσε και στο να ανέβει προχθές, για έβδομη συνεχή συνεδρίαση (και με αθροιστικά κέρδη 18,5%) το ελληνικό χρηματιστήριο, όταν μάλιστα τα ευρωπαϊκά έπεφταν λόγω της έλλειψης προόδου στον σχηματισμό συγκυβέρνησης μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία, έχουν μεταβάλει θεαματικά, και πάντως επί τα βελτίω, τις διαθέσεις των διεθνών επενδυτών έναντι της ελληνικής οικονομίας.

Ακριβώς πάνω σε αυτό το θετικό "μομέντουμ" ήλθε την Παρασκευή και το δημοσίευμα των “Financial Times” το οποίο επιβεβαίωσε την πληροφορία (βλ. "Αυγή" Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σελ. 5) ότι επίκειται έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, στην αρχή του 2018, με το οποίο επανέρχεται η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.

Στον απόηχο αυτών των θετικών εξελίξεων, έρχεται και η αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου την ερχόμενη Πέμπτη για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με επενδυτές και με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και, όπως είναι ευνόητο, με επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας από το Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με την τεχνική συμφωνία στις αποσκευές, το κλίμα θα είναι ακόμη ευνοϊκότερο. Στην περίπτωση αυτή, ένα δίλημμα που εύλογα προκύπτει είναι το εάν η έκδοση θα πρέπει να ακολουθήσει το κλείσιμο της συμφωνίας και σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 (εφόσον βεβαίως η ελληνική πλευρά θα έχει ολοκληρώσει τα 101 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί) ή να προηγηθεί. Brokers που ζητήθηκε η γνώμη τους σχολίασαν πως "η αγορά ξέρει να διαβάζει τις εξελίξεις και να προεξοφλεί τη συνέχειά τους, και ως εκ τούτου δεν περιμένει την όποια τυπική επικύρωση, η οποία παίζει μεν ρόλο, πλην όμως μικρό και για διαχειριστές χαρτοφυλακίων που δεν παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη αγορά".

Οι εκτιμήσεις που εξέφρασαν οι ίδιες πηγές αναφορικά με το επιτόκιο που θα μπορούσε να έχει το επταετές ομόλογο είναι πως κάποιες γενικές ενδείξεις ήδη υπάρχουν. Το επιτόκιο, είπαν, θα είναι σαφώς κάτω από εκείνο που πέτυχε για ίσης διάρκειας ομόλογο (δηλαδή επτά ετών) θυγατρική ελληνικής εταιρείας (και συγκεκριμένα της Intralot, η Capital Luxembourg SA) πριν 2,5 μήνες, πριν δηλαδή την θεαματική βελτίωση του κλίματος στη χρηματαγορά (5,25%). Όπως επίσης θα είναι "λογικά" κάτω και από το 4,625%, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο για το πενταετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2022, το οποίο επανεξέδωσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Έτσι, όπως είπαν, θα θεωρούσαν πιθανό ένα επιτόκιο γύρω στο 4,50%.

Το επταετές ομόλογο θα ακολουθήσουν σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο με τρεις ακόμη εκδόσεις εάν οι συνθήκες στην αγορά χρήματος αποδειχθούν ευνοϊκές, ιδίως δε εάν υπάρχει, όπως αναμένεται, και επάρκεια ρευστότητας, ενώ θα ακολουθήσει και 10ετές ομόλογο έως τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζουν επαΐοντες περί την χρηματαγορά, θα πρέπει να εκδοθούν ομόλογα "μεσομακροπρόθεσμης" διάρκειας, πάνω δηλαδή από 5 χρόνια (6, 7 ή 8) χωρίς re-opening παλαιών εκδόσεων, επιμηκύνσεις ή μικρές διάρκειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το επταετές ομόλογο, το οποίο αναμένεται νωρίτερα από ό,τι αρχικώς προγραμματιζόταν (το αργότερο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2018), θα αναζητηθούν κεφάλαια ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν μία με δύο εκδόσεις μεσο/μακροπρόθεσμης διάρκειας (από 5 έως 8 έτη) και μέσα στο καλοκαίρι μία πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου. Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο 12μηνο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε από 5,028% έως 8,114%, ενώ τις τελευταίες ημέρες κινείται σταθερά στο πεδίο του 5,3% με 5,4%.

Στο μεταξύ, οι τρέχουσες αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων του ΟΔΔΗΧ που προέκυψαν από το swap των 20 ομολόγων του PSI το 2012 είναι οι εξής:

- 6ετές λήξης 30.1.2023: μέση τιμή 96,85 μονάδες βάσης, απόδοση 4,19% (επιτόκιο 3,50%).

- 10ετές λήξης 30.1.2028: μέση τιμή 89,10 μονάδες βάσης, απόδοση 5,16% (επιτόκιο 3,75%).

- 15ετές λήξης 30.1.2033: μέση τιμή 83,90 μονάδες βάσης, απόδοση 5,49% (επιτόκιο 3,90%).

- 20ετές λήξης 30.1.2037: μέση τιμή 81 μονάδες βάσης, απόδοση 5,65% (επιτόκιο 4,00%).

- 25ετές λήξης 30.1.2042: μέση τιμή 81,50 μονάδες βάσης, απόδοση 5,62% (επιτόκιο 4,20%).

Κύκλοι της αγοράς κεφαλαίων και χρήματος προέβλεψαν ότι οι τιμές θα έχουν παρουσιάσει εξομάλυνση, αγγίζοντας τις τιμές στο άρτιο (100) με ταυτόχρονη υποχώρηση των αποδόσεων, κάτι που επίσης θα υποστηρίξει το εγχείρημα της έκδοσης του επταετούς ομολόγου. Εγχείρημα το οποίο πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι επιτυχημένο. Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλούμενο πηγές είτε επώνυμες (όπως ο Jeffrey Kleintop, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Charles Schwab) είτε ανώνυμες, έκανε λόγο για "θετικές προοπτικές της χώρας", ότι "η έκδοση επιπλέον χρέους θα ήταν καλό τεστ για τη χώρα και θα πάει καλά" ή ότι "η ομαλοποίηση των επιτοκίων προσφέρει ένα καλό στήριγμα για την έκδοση ομολόγου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL