Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Σήμερα η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και θεσμών / Διαπραγμάτευση λίγων ημερών για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και θεσμών / Διαπραγμάτευση λίγων ημερών για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Ξεκινάει από σήμερα Τρίτη ένας κύκλος συζητήσεων λίγων ημερών προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς στο χθεσινό EWG τέθηκαν οι βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τελική πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης και θα επιχειρήσουν τεχνική συμφωνία επί της αρχής μέσα στις επόμενες έξι ημέρες. Στο απευκταίο σενάριο να μην καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο (όλες οι πλευρές στοχεύουν στο αντίθετο), οι θεσμοί θα συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μέχρι την 9η Δεκεμβρίου και θα αναχωρήσουν τότε, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τη Νέα Υόρκη και το συνέδριο του Capital Link, στο οποίο πολλοί εξ αυτών είναι ομιλητές.

Όπως και να έχει, ως ορόσημο για την πολιτική συμφωνία είναι ορισμένη η Δευτέρα 22 Ιανουαρίου του 2018, όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ενώ, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, οι θεσμοί προς το παρόν διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι θα καταστεί εφικτός ο στόχος της 4ης Δεκεμβρίου.

Οι πλειστηριασμοί

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θέλουν να ελέγξουν οι θεσμοί είναι αυτό των πλειστηριασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινάει συναντήσεις ειδικό κλιμάκιο του SSM προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εν όψει και των stress tests που ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι το ορόσημο λήγει στις 29.11 και θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πάντως, φαίνεται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν χθες να αναστείλουν τελικά την αποχή από τα καθήκοντά τους, ανάβοντας το πράσινο φως για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ζήτημα το οποίο αποτελούσε βασικό προαπαιτούμενο στην εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε δηλώσεις του στην "Καθημερινή", ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι ''η επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι σήμερα ίσως η κρισιμότερη παράμετρος για την επιτυχία των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανακτήσεων κεφαλαίων εκ μέρους των τραπεζών όταν αρχίσουν τα stress tests στις αρχές του 2018. Έτσι, οι υποθήκες που έχουν οι τράπεζες θα φανεί ότι είναι αξιοποιήσιμες και οι στόχοι της τριετίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δείχνουν εφικτοί''. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες ανακτήσεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι πολύ υψηλές, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη βούληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω ρευστοποιήσεων κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 11 δισ. ευρώ για την τριετία 2017-2019.

Στο άλλο σημαντικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων, ζητείται ένα σαφές σχέδιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο αποκαλούμενο Υπερταμείο. Οι δανειστές ζητούν βήματα προόδου σε κινήσεις όπως είναι αυτή της Εγνατίας Οδού, του Ελευθέριος Βενιζέλος και του Ελληνικού.

Επίσης, πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στο Eurogroup

Στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρέους.

«Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, για την κατάσταση. Σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος και δεν θέλω να προκαταλάβω την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντάνιελ Φέλινγκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Ντ. Φέλινγκ πρόσθεσε ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ό,τι αφορά τόσο ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης πόρων, όσο και την πιθανότητα, σε αυτή την περίπτωση, να χρειαστεί νέα εντολή από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Γιώργος Χουλιαράκης: Φοροελαφρύνσεις από το 2019

Φοροελαφρύνσεις για το 2019, ήτοι την πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά, προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι από το 2019 και μετά θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μείωση φορολογικών βαρών, ενώ χαρακτήρισε "ήπια" την τελευταία δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς είπε ότι "Μετά το 2018 η μεταφορά του κέντρου βάρους θα πάει στην οικονομία και όχι στα δημοσιονομικά και στον βαθμό που υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν, και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω γι' αυτό, από το 2019 και μετά θα υπάρξει μείωση φορολογικών βαρών".

Ακόμα, επανέλαβε ότι το "κοινωνικό μέρισμα" δεν είναι η "ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, γιατί είναι έκτακτο, δεν αποτελεί ούτε μεταρρύθμιση ούτε μόνιμο μέτρο". Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Παρά Τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στη "Νέα Σελίδα" την υψηλή φορολογική πίεση στη μεσαία τάξη, προαναγγέλλοντας στοχευμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL