Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Περί γαλλικών "κλειδιών" και επόμενης μέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί γαλλικών "κλειδιών" και επόμενης μέρας

Όσο προχωρούν οι μέρες ολοένα και πιο πολύ «σπρώχνεται» εκτός κάδρου η τρίτη αξιολόγηση, παραχωρώντας τη θέση της για τη μείωση του ελληνικού χρέους τόσο στη λήψη επιπλέον αποφάσεων όσο και για τη μεταπρογραμματική περίοδο.

Εφόσον η τεχνική συμφωνία (SLA) ολοκληρωθεί έως τις 4 Δεκέμβρη και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης δοθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, όπως είναι ο κοινός στόχος όλων των πλευρών, το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα αφορά τη συζήτηση για την πορεία της Ελλάδας στη μετά τα Μνημόνια εποχή, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι αυτές οι συζητήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν παράλληλα με την τέταρτη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει πολύ μικρό όγκο προαπαιτουμένων, να έχουν τελειώσει ώς τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, ούτως ώστε να υπάρχει «ασφάλεια» μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ήτοι τον Αύγουστο του 2018.

Τα σενάρια του μέλλοντος

Τι προβλέπουν όμως τα σενάρια για το μέλλον; Το πρώτο σενάριο είναι αυτό ενός νέου, τέταρτου προγράμματος, το οποίο όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και η Ελλάδα απεύχονται και μόνο αν υπάρξει κάποιο τεράστιο και απρόβλεπτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ή στις οικονομικές συνθήκες θα γίνει πραγματικότητα.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της καθαρής εξόδου, το οποίο διαθέτει πολύ μεγάλα πολιτικά πλεονεκτήματα για όλες τις πλευρές, καθώς Ελλάδα και δανειστές θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οδεύουμε σε σημαντική ανάκαμψη της χώρας, με μόνιμη έξοδο στις αγορές και τερματισμό της χρηματοδοτικής βοήθειας, αλλά και των προαπαιτουμένων Φαίνεται, πλέον, πως αυτό είναι το σενάριο που επιδιώκουν όλες οι πλευρές, αρκεί να το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες και η Ελλάδα να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Το τρίτο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην είναι έτοιμη να εγκαταλειφθεί χωρίς βοήθεια ή πρόβλεψη για βοήθεια, η οποία θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τις αγορές το πρώτο διάστημα. Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, πιθανόν με τη συνοδεία ενός light προγράμματος. Η δεύτερη περίπτωση είναι να βρεθεί κάποια άλλη χρηματοδοτική εγγύηση που θα συνδεθεί με κάποιου είδους εποπτεία από το κοινοτικό πλαίσιο και όχι από τον ESM.

Γαλλικό «κλειδί» για το χρέος

Το πρόβλημα με όλα αυτά τα σενάρια είναι ότι προς το παρόν δεν μπορούν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα που εκκρεμούν, με πρώτο και καλύτερο το τι θα γίνει με το χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι βασικό ρόλο θα παίξει η γαλλική πρόταση για εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους προς τους Ευρωπαίους δανειστές με την ανάπτυξη. Η πρόταση αυτή ενσωματώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο «πακέτο» των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ο γαλλικός μηχανισμός θα είναι βασικό στοιχείο των μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και ότι οι συζητήσεις για την εξειδίκευση του ρόλου του θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, όπως προαναφέρθηκε, και σημαντικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει και η «πίεση» του ΔΝΤ προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL