Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Οικονομικό έγκλημα διαρκείας, με θράσος και φαντασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό έγκλημα διαρκείας, με θράσος και φαντασία

Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε λίστες. Λίστες με ονόματα φυσικών προσώπων ή εταιρειών που παρκάρουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Εκατομμύρια έγγραφα, πολυδαίδαλες διαδρομές, διά χειρός ειδικευμένων συμβουλευτικών εταιρειών, με έναν κεντρικό στόχο: Να γλιτώσουν, όπως έλεγε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., τη “λεηλασία” των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις. Ή, με άλλα λόγια, να μην επωμιστούν το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί. Προφανώς, τα φορολογικά βάρη είναι για τους κοινούς θνητούς, όχι για όσους βρέθηκαν στις λίστες, στα leaks, στα papers. Η οικονομική ελίτ -ένα μέρος της έστω- βρίσκει τον τρόπο, τα νομοθετικά κενά, για να αυγαταίνει τον πλούτο της, εν... Παραδείσω.

Μόλις την Παρασκευή η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα... ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers με τις εκατοντάδες χιλιάδες off shore εταιρείες που διαχειριζόταν η δικηγορική εταιρεία Appleby. Κάποια από αυτά είναι “τρανταχτά” -όχι όσο το όνομα της βασίλισσας της Αγγλίας ή της Μαντόνα-, κάποια κρύβονται πίσω από τις επωνυμίες εταιρειών. Σε αυτήν την λίστα κυριαρχεί ένας μεγάλος αριθμός εφοπλιστών που είθισται να χρησιμοποιούν τις off shore για τον ιδιόκτητο στόλο τους, ακίνητα, σκάφη αναψυχής αλλά και να ελαφρύνουν τα φορολογικά τους βάρη. Ταυτόχρονα, όμως, αναγράφονται ονόματα προσώπων που συνδέονται με πολιτικούς, όπως αυτό της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάποια λίγα ονόματα αφορούν θανόντες, όπως π.χ. ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Στα γνωστότερα ονόματα περιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες και εφοπλιστές Γιάννης, Αριστείδης και Θεμιστοκλής Αλαφούζος, Γιάννης και Γιώργος Βαρδινογιάννης, όπως και η Αριέττα Βαρδινογιάννη και ο Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος είχε πει το καλοκαίρι του 2012 την περιβόητη φράση “αν με βρείτε, φορολογήστε με”, δήλωση που έκανε μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη φορολόγηση των εφοπλιστών. Περιλαμβάνονται ακόμη εφοπλιστές όπως ο Ανδρέας Ποταμιάνος, ο Νίκος Τσάκος και άλλοι, παγκοσμίου βεληνεκούς εφοπλιστές, οι οποίοι όμως δεν είναι γνωστοί σε πολύ μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης. Επίσης, εταιρείες όπως η Ιντραλότ ή και θυγατρικές πολυεθνικών, όπως η Grant Thornton Α.Ε. ή η PricewaterhouseCoopers.

Ο σάλος που ξέσπασε μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα Paradise Papers προ δεκαπενθημέρου, εντός και κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων, ήταν τεράστιος. Κυρίως επειδή οι πολυδαίδαλοι δρόμοι της φοροαποφυγής είναι νόμιμοι. Αυτό είναι και το μείζον σκάνδαλο. Μόνο που η πολιτική βούληση -σε παγκόσμιο επίπεδο- για την αλλαγή της νομοθεσίας είναι... ασθενής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL