Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Οι μαραθώνιοι της δικαστικής διερεύνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μαραθώνιοι της δικαστικής διερεύνησης

Μέσα σ' έναν «ωκεανό» στοιχείων κολυμπούν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι οικονομικοί εισαγγελείς που διερευνούν τις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από τις διάφορες λίστες που έχουν στα χέρια τους.

Από τη λίστα Λαγκάρντ μέχρι τα τελευταία στοιχεία από τα διαβόητα Paradise Papers, οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα που μεταφράζονται κυρίως σε «ζεστό» χρήμα για τα δημόσια ταμεία. Σύμμαχός τους η δηλωμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βοηθήσει με κάθε τρόπο το έργο της δικαστικής διερεύνησης. Αντίπαλός τους η πολυπλοκότητα των υποθέσεων και οι παραγραφές...

Εν αρχή ην η λίστα Λαγκάρντ, με τα περισσότερα από 2.000 ονόματα μεγαλοκαταθετών, ανάμεσα στα οποία και τα ονόματα των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τη λίστα που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η οποία οδήγησε σε καταδίκες τόσο τον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2014 είχε ξεκινήσει ο έλεγχος σε 153 υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν οι 38. Αντίστοιχα από το 2015 μέχρι το 2017 άρχισε ο έλεγχος σε 366 υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν οι 200. Για την περίοδο μέχρι το 2014 τα ποσά που βεβαιώθηκαν ήταν 23 εκατομμύρια. Για την περίοδο 2015-2017 βεβαιώθηκαν 243 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί 45 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις κάθε άλλο παρά απλές είναι, καθώς κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει δαιδαλώδεις διαδρομές χρημάτων, πλήθος εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και δεκάδες τραπεζικά στοιχεία, για τη διασταύρωση των οποίων απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό.

Αντίστοιχη έρευνα γίνεται και για τα Panama Papers, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τον περασμένο Απρίλιο κλιμάκιο οικονομικών εισαγγελέων από την Ελλάδα μετέβη στη Χάγη στο πλαίσιο συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust με αντικείμενο την υπόθεση των επίμαχων εγγράφων.

Το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων υπέβαλε αιτήματα στη γενική εισαγγελέα του Παναμά, που είχε προσκληθεί στη διοργάνωση, για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών «ελληνικού ενδιαφέροντος», που αφορούν εν εξελίξει έρευνες υποθέσεων κρατικής διαφθοράς. Επίσης έθεσαν υπόψη της συναδέλφου τους από τον Παναμά συγκεκριμένα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων -ιδρυμάτων και εταιρειών- ώστε να οδηγηθούν στους πραγματικούς δικαιούχους.

«Αγκάθι» στην εν λόγω συνάντηση αποτέλεσε η ενημέρωση από τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, η οποία γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή ότι η δυνατότητά της να συνδράμει στην έρευνα αφορά μόνον τις περιπτώσεις που τα αιτήματα σχετίζονται με διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και όχι υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής...

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο βρίσκονται και οι μεγαλοκαταθέτες της λεγόμενης λίστας Μπόργιανς, για την οποία έχουν κληθεί ως ύποπτοι για το αδίκημα της φοροδιαφυγής τρανταχτά ονόματα, ανάμεσά τους και πολιτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και στη λίστα Λαγκάρντ, οι τυχόν ένοχοι μπορούν να καταβάλουν το 40% της κατάθεσής τους στο εξωτερικό προς όφελος του Δημοσίου και ν' απαλλαγούν τελικώς από οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες και εμπλοκές.

Στο μεταξύ στα τέλη της εβδομάδας η προϊσταμένη της οικονομικής Εισαγγελίας Μαριάννα Ψαρουδάκη έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλα τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο τεράστιο υλικό των Paradise Papers, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και φοροφυγάδες.

Η έρευνα κάθε περίπτωσης θα διενεργηθεί και κατά μόνας, αλλά και συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες «λίστες» που εμφάνισαν μεγάλες συναλλαγές στο εξωτερικό κ.ά.

Σημειώνεται τέλος ότι κρίσιμο εμπόδιο στην εισαγγελική διερεύνηση είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει γνωμοδοτήσει ότι οι φορολογικοί έλεγχοι υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή. Προκειμένου να καμφθεί ο σκόπελος, η Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εκδώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο απόφαση σύμφωνα με την οποία η πενταετία παρατείνεται υπό όρους σε βάθος 15-20 χρόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL