Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε ανταλλαγή ομολόγων προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο

Το Swap θα συνίσταται σε έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για έκδοση 7, 10, 15 ετών και 20 ετών τα οποία θα αντιστοιχούν σε 20 διαφορετικές σειρές χρεογράφων που ήδη διατίθενται στην αγορά)

Άμεσα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών η μέσω ανταλλαγής (swap) ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ νέα μίνι-αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς τίτλου στις 25 Ιουλίου που ήταν και η πρώτη μετά το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη λάβει την σχετική έγκριση από τον ESM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την  πραγματοποίηση της ανταλλαγής ομολόγων.

Το Swap θα συνίσταται σε έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για έκδοση 7, 10, 15 ετών και 20 ετών τα οποία θα αντιστοιχούν σε 20 διαφορετικές σειρές χρεογράφων που ήδη διατίθενται στην αγορά).

Η προεξοφληθείσα πραγματοποίηση του έχει ήδη επηρεάσει την χρηματαγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος σε τιμή των 20 ομολόγων του PSI έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα περίπου κατά 6,50 μονάδες βάσης, στα επίπεδα των 84,50 μονάδων.

Όσον αφορά δε το 10ετές ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, η απόδοσή αγγίζει τις τελευταίες ημέρες το όριο του 5% (μεταξύ 5,02% και 5,07%) χωρίς όμως να το "σπάει".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο