Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σε 77 εκατομύρια ευρώ υπολογίζει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2020 η Γερμανική αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε 77 εκατομύρια ευρώ υπολογίζει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2020 η Γερμανική αντιπολίτευση

Ο νέος, ελληνικού χρώματος, καυγάς που ξέσπασε στην προεκλογική Γερμανία, έχει να κάνει με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα ταμεία της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ βγήκε χτες να δηλώσει στην εφημερίδα Bild ότι «στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μέχρι το 2015 έρχεται να προστεθεί για το διάστημα 2015-2020 ένα ακόμη υψηλό διψήφιο νούμερο». Ο Σνάιντερ δεν προσδιορίζει ακριβώς το ύψος του πρόσθετου κενού, θυμίζει, όμως, ότι κατά την τελευταία ανάλυση της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η τρόικα είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά άλλα 77 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Επιπλέον, υποστηρίζει αυτό το πρόσθετο κενό θα προκύψει από την παρατεινόμενη ύφεση και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρέπει τάχιστα να βάλει τα νούμερα στο τραπέζι», επέμεινε ο Σνάιντερ, την ώρα που όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ επιμένουν μονότονα ότι το κενό θα μπορέσει να προσδιοριστεί το νωρίτερο στα μέσα του 2014, οπότε τότε θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση για πρόσθετη βοήθεια ή «τρίτο πακέτο».

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ, έσπευσε να κατηγορήσει τον Σνάιντερ για «αστείους υπολογισμούς», λέγοντας ότι μπερδεύει τα μεικτά με τα καθαρά. Εν προκειμένω τα μεικτά συμπεριλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Κάμπετερ επέμεινε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας το καθαρό χρηματοδοτικό κενό θα κυμανθεί στα 11 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό είχε αναφέρει στις δηλώσεις του περί «τρίτου πακέτου» εντός του 2014 ο Σόιμπλε, ενώ για κενό 10 δισ. ευρώ είχε μιλήσει και ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Στουρνάρας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι θεωρητικά η Ελλάδα θα έχει μειώσει το χρέος της στα επίπεδα του «βιώσιμου»- κάτω από 120% του ΑΕΠ, δηλαδή- το 2022 και μόνο τότε θα μπορεί να δανείζεται πλήρως από τις αγορές. Το πόσο μεγάλο θα είναι το χρηματοδοτικό κενό για όλο αυτό το διάστημα δεν μπορεί για την ώρα να υπολογιστεί. Άρα δεν είναι υποχρεωτικά «αστείοι» οι υπολογισμοί της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ, στην έντυπη Αυγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL