Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις / Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις για τα λιγνιτικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις / Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις για τα λιγνιτικά

Θέμα ημερών είναι πλέον οι επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχετικά με την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κατά περίπου 40%.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, να γνωστοποιηθεί η “λίστα” με τις προς διάθεση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, για “κλείσιμο” της διαπραγμάτευσης προϊδέασε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης M. Sefcovic, που βρίσκεται στην Αθήνα, δηλώνοντας σχετικά ότι “η λύση θα βρεθεί σχετικά σύντομα, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση”.

Όπως έγραψε από την Τρίτη 7/11 η “Αυγή”, σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την επιλογή των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης -έναντι ισάριθμων του Αμυνταίου- να οριστικοποιείται, ενώ παραμένουν η Μελίτη Ι και η άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή, που περιλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Πρωτοβουλίες της Κομισιόν

Στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο Μ. Sefcovic και ο Γ. Σταθάκης, με τη συμμετοχή και του Σ. Φάμελλου, ο πρώτος παρουσίασε δύο νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

* Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Eurostat ήδη συμφώνησε οι σχετικές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, να μην προσμετρώνται στους υπολογισμούς σχετικά με τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο Γ. Σταθάκης εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

* Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την υποστήριξη περιοχών που σήμερα έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα. Ο Σ. Φάμελλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στην πιλοτική φάση λειτουργίας του Ταμείου.

Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη την ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει σε όλα τα “μέτωπα” του τομέα της ενέργειας, ενώ έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χειμερινό πακέτο, η υιοθέτηση των θεσμικών εργαλείων για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας (διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, target model κ.ά.), η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο υποδομών ενέργειας (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, EastMed), η έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Πολύ καλή, εποικοδομητική και ανοικτή χαρακτήρισε ο Μ. Sefcovic τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία της Ελλάδας προς τους στόχους της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου της Ενεργειακής Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που από χθες βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, ενώ σημείωσε ότι θα συμβάλει στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης.

Επισήμανε δε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής: τον αγωγό TAP και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ενώ ανέφερε ότι αναζητεί τρόπους με τους Έλληνες συναδέλφους του για την τόνωση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, υπέρ της ελληνικής οικονομίας, των πολιτών και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο EU Arab World Summit, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό ΤΑΡ ως στρατηγικής σημασίας έργο που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών αλλά και των οδεύσεων του φυσικού αερίου, το οποίο σε συνδυασμό με τον IGB θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ανοίγοντας νέες πηγές αερίου για τη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Επίσης εκτίμησε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα είναι οι πύλες για την εισαγωγή του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ισοδυναμεί με μια δεύτερη Νορβηγία.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής του 2020, ενώ για τους στόχους του 2030 ανέφερε ότι είναι πιο δύσκολοι και θα πρέπει να συντονιστεί η οικονομική ανάπτυξη με την ανάγκη επίτευξης των στόχων για το κλίμα, καθώς μέρος της προόδου σήμερα οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Ο αντιπρόεδρος επισκέφθηκε και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Λαύριο, όπου ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη και συζητήθηκαν καίρια ενεργειακά θέματα.

Συνεργασία με Άραβες

Εξάλλου, ως πεδίο ενδυνάμωσης της ιστορικά μακρόχρονης ήδη συνεργασίας Ελλάδας - αραβικού κόσμου χαρακτήρισε τον ενεργειακό τομέα, που βρίσκεται σε περίοδο σημαντικής μετάβασης, ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Σημείωσε ότι η χώρα μας, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη γεωγραφική της θέση, τις υποδομές που διαθέτει και αναπτύσσει και την οικονομία της σε τροχιά ανάκαμψης, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε δίαυλο επικοινωνίας και γέφυρα μεταξύ ευρωπαϊκού και αραβικού κόσμου. Σήμερα, πρόσθεσε, αιχμή του δόρατος της συνεργασίας είναι οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, καθώς το 20% των αναγκών της Ελλάδας σε αέριο προέρχεται από εισαγωγές LNG, όμως πλέον η συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση υδάτων, μελετητικά έργα, ερευνητικά προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL