Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Αισιόδοξα μηνύματα από τρεις εγχώριες αγορές κεφαλαίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιόδοξα μηνύματα από τρεις εγχώριες αγορές κεφαλαίων

Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία έστειλαν χθες τρεις επιμέρους εγχώριες αγορές κεφαλαίων και χρήματος. Στην πρωτογενή αγορά κρατικών τίτλων, η έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων συνοδεύθηκε από μείωση επιτοκίου και αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των θεσμικών επενδυτών. Στη δευτερογενή αγορά, κυριάρχησε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα όλων των διαρκειών, από τα διετή έως τα δεκαετή. Στο δε Χρηματιστήριο σημειώθηκε αισθητή άνοδος των τιμών των μετοχών, κυρίως δε των τραπεζικών.

Το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια σημαντική ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ με στόχο να αυξήσει τη ρευστότητα του ομολόγου της και να διευκολύνει την πώληση νέων στο μέλλον ήταν ο κυριότερος λόγος της θετικής εικόνας στις αγορές. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση έχει στόχο να ανταλλάξει στο μέσο του Νοεμβρίου 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών από το 2012, με πέντε νέα ομόλογα με σταθερό κουπόνι.

Το κλίμα τονώθηκε και από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι "είναι πολύ πιθανό σύντομα να υπάρξει έξοδος στις αγορές που θα αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους". Έτσι, στην αγορά των ελληνικών ομολόγων η βελτίωση ήταν αισθητή, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί ακόμη και στο 5,281% από 5,493% που βρισκόταν κατά το άνοιγμα της αγοράς. Βελτίωση σημείωσε και το διετές, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται κοντά στο 3%.

Άνοδος 1,02% στο Χ.Α.

Στο Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 767,07 μονάδες, κερδίζοντας ποσοστό 1,02% και με τζίρο που για δεύτερη συνεχή ημέρα υπήρξε σχετικά υψηλός (64,20 εκατ. ευρώ). Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές (+3,90%), οι οποίες απέσπασαν το 57% της συνολικής μεικτής αξίας συναλλαγών.

Αυξημένη ζήτηση, η οποία συντέλεσε και σε νέα μείωση επιτοκίου, καταγράφηκε κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το επιτόκιο των εν λόγω κρατικών γραμματίων αποκλιμακώθηκε εκ νέου και διαμορφώθηκε στο 2,30% από το επίπεδο 2,35% όπου είχε βρεθεί στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία της 4ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας το ποσό των 1.138 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,30%, από 2,35% στην προηγούμενη δημοπρασία, και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,74 φορές (από 1,44 προηγουμένως).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, χθες διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Υποβλήθηκαν σε αυτή συνολικές προσφορές ύψους 1.523 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,74 φορές, έναντι 1.261 εκατ. ευρώ στις 4 Οκτωβρίου. Στη δημοπρασία, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), έγιναν δεκτές προσφορές έως του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 288 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν σήμερα επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL