Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπερπλεόνασμα 1,8 δις. για το 2017

«Λύνονται όλα τα προβλήματα» - Πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018 αναμένεται να υπάρξει σύμφωνα με τις κοινές εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών

Πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018 αναμένεται να υπάρξει σύμφωνα με τις κοινές εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Αυτό ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των πιστωτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018 είναι έγκυρο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές».Μάλιστα, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε «Εκτιμώ με μεγάλη ασφάλεια ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2017 και το 2018 με τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος να μπαίνει στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου για 1,75%) και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Συμφωνήσαμε στη βάση των μεγεθών», είπε ο αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος σημειώνοντας πως «λύνονται όλα τα προβλήματα, αν και έχουμε πολύ τεχνική δουλειά μπροστά μας», που μεταφράζεται σε μετουσίωση των συμφωνηθέντων σε νομοθετικές διατάξεις, εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις».

Ζητούμενο παραμένει το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους (υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν) και θα κατευθυνθεί σε τρεις τομείς: Άτομα τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναπτυξιακές δράσεις

Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο των θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Το "αφήγημα"

Σε κάθε περιστατικό ακροδεξιάς βίας σκάνε μύτη οι “ισαποστάκηδες”. "Πώς τολμάει και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις μίσους;" αναρωτιούνται. Αυτοί δεν δίχασαν την κοινωνία στις πλατείες των...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο