Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
«Όπου υπάρχει συναίνεση τα έργα προχωρούν πιο γρήγορα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Όπου υπάρχει συναίνεση τα έργα προχωρούν πιο γρήγορα»

Πολιτική σταθερότητα, χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής και επίλυση δομικών προβλημάτων που αποτελούν εκκρεμότητες δεκαετιών είναι αυτά που χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στην ομιλία του στο συνέδριο Capital+Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο υφυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά πρέπει να δούμε τα πραγματικά προβλήματα από την οπτική της συναίνεσης και όχι της σύγκρουσης συμφερόντων.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή. «Χωρίς αυτό, όλα είναι υπό αίρεση. Να ασκήσουμε πολιτική που θα πετυχαίνει αυτήν τη σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας να διαμορφώσουμε σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις, να αποφύγουμε εντάσεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει αγκυλώσεις και δόγματα στην εξωτερική της πολιτική.

Για να καταδείξει τη σημασία της στρατηγικής με στόχο την ανάπτυξη, ανέφερε ότι για τη χώρα μας το να υπάρχουν ορισμένου τύπου σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι παραπάνω από κρίσιμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Όπως σημείωσε, «υπάρχουν σχέσεις τεταμένες της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις ως ΕΕ. Όμως εμάς μας συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία. Σε αυτά τα θέμα οφείλουμε να πάρουμε οριστικές αποφάσεις, όπως επίσης πρέπει να λύσουμε επιτέλους το θέμα των Σκοπίων, γιατί σε κάποια θέματα κινδυνεύει να παρακαμφθεί η Ελλάδα. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάρουμε σαφείς κατευθύνσεις με συναίνεση, αποφεύγοντας εντάσεις».

Επίσης, ως παράδειγμα ανέφερε ότι η σύσφιξη των σχέσεων της χώρας μας με την Κίνα έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά από την άλλη πλευρά η Ευρώπη προφανώς είναι σκεπτική και πρέπει να έχει άποψη για τις κινέζικες επενδύσεις, «όμως άλλες οι ανάγκες της Γαλλίας και άλλες της Ελλάδας», είπε ο υφυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα θέματα ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία και είπε ότι «όλες οι συνεργασίες κόπηκαν μετά από ένα σημείο».

Σε όλες τις εποχές όλα σχετίζονται με το γεωπολιτικό πεδίο και τις πολιτικές αποφάσεις, σχολίασε ο υφυπουργός.

Εκτός όμως από τις κινήσεις στρατηγικής στο γεωπολιτικό πεδίο, είπε πως υπάρχουν θέματα στο εσωτερικό της χώρας που συνεπάγονται δύσκολες επιλογές. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, είναι «ντροπιαστικό για όλους μας να είναι μνημονιακή υποχρέωση η διαμόρφωση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Πρέπει να ξεριζώσουμε τα εμπόδια που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε αυτήν τη στρατηγική».

Η γραφειοκρατία, όπως είπε, είναι κυρίως θέμα συμφερόντων και αναφέρθηκε με παράδειγμα στις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Απαιτούνται κεφάλαια για να λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα και η λύση βρέθηκε μέσω συνδιαχείρησης (ΣΔΙΤ). Διακομματικά η τοπική αυτοδιοίκηση υποστήριζε την κρατική χρηματοδότηση. Στην Ήπειρο αποφασίστηκε να γίνει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, όλα έγιναν σωστά, πετύχαμε να υπογραφεί η σύμβαση και προχθές με ενημέρωσαν ότι ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση και η κατασκευή του εργοστασίου είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα δυο μήνες. Στην Πελοπόννησο έγινε το ίδιο κι εκεί με οριακές πλειοψηφίες έγιναν κάποια πράγματα αν και πέφτουν βροχή οι ενστάσεις. Στην Ήπειρο γραφειοκρατία μηδέν, στα ύψη στην Πελοπόννησο. Άρα, στη βάση της γραφειοκρατίας υπάρχει ζήτημα συναίνεσης. Όπου υπάρχει συναίνεση τα έργα προχωρούν πιο γρήγορα. Δεν είναι θέμα εντολών η επιτάχυνση των διαδικασιών, υπάρχει το ζήτημα της πολυνομίας. Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι σημαντική. Επίσης, πρέπει να λυθούν δομικά θέματα όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες κ.λπ. και δεν λύνονται αυτά αν μείνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση» όπως είπε.

Για το Ελληνικό, ανέφερε ότι «υπήρχε τεράστια κοινωνική σύγκρουση. Όλοι οι όμοροι δήμοι ήταν αντίθετοι στο έργο. Κάναμε τεράστια προσπάθεια και έχει αλλάξει το κλίμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, ο δασάρχης για να δώσει έγκριση, με βάση τους νόμους, πρέπει να ανατρέξει σε μια παλιότερη περίοδο από αυτή του αεροδρομίου κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το έχουν ζήσει όλοι οι Έλληνες που θέλησαν να χτίσουν. Ή δεν μπορούμε να λέμε στο ΚΑΣ μη λες για αρχαιότητες. Στο παρελθόν υπήρξαν κακές πρακτικές και πολιτικές. Έχουμε αυστηρό αρχαιολογικό νόμο, σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και πρέπει αυτά τα δύο να παντρευτούν. Λείπει ο διάλογος και η διαβούλευση».

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας, για το Ελληνικό «κολλήσαμε στο ύψος των κτιρίων, αν θα κτιστούν ουρανοξύστες. Το ΚΑΣ λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στην Αθήνα πιο ψηλό κτίριο από την Ακρόπολη. Αυτό είναι θέμα διαβούλευσης για το πώς θέλουμε να κινούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα. Αυτό δεν λύνεται διά νόμου. Είναι θέμα αντίληψης, για να διαμορφώσουμε αντιλήψεις μέσω της διαβούλευσης για το σήμερα. Υπάρχει η πλευρά του κράτους, που είναι επιφυλακτική απέναντι στον ιδιώτη, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν υπάρξει άπειρες κακές πρακτικές που προκαλούν τη συμπεριφορά του κράτους».

Επειδή λοιπόν πολλά έργα θα γίνουν στο μέλλον, και ήδη γίνονται, κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας, «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νομικό υπόβαθρο της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση σύγχρονων αντιλήψεων. Το πολιτικό κλίμα επιτρέπει σήμερα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL