Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: / Δ. Παπαδημητρίου στην «Α»: Τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: / Δ. Παπαδημητρίου στην «Α»: Τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα

“Τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την ελληνική οικονομία” διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις οποίες βρίσκεται, συνεχίζοντας τις συναντήσεις με επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως η πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας FED Janet Yellen ή ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Cylir Muller και φυσικά ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross.

“Όλοι ξέρουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης” ήταν η πρώτη τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών του, συμπληρώνοντας μάλιστα πως όσοι συνάντησε “μιλούν με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα και γνωρίζουν ότι θα βγούμε από το πρόγραμμα”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “το σημαντικό είναι να ολοκληρώσουμε σύντομα την τρίτη αξιολόγηση. Και θα το κάνουμε για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έξοδος της χώρας μας από το Μνημόνιο. Και μάλιστα καθαρή”.

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει κάνει ιδιαιτέρως θετική εντύπωση στους υποψήφιους επενδυτές το ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι πολύ θετικό για τη χώρα. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μας εξήγησε ότι έχει προκαλέσει θετικά σχόλια η επέκταση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνηση κοινωνικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη ελληνική κρίση. Εκτός του παραπάνω, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να έχουν καταγράψει, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, μια σειρά αλλαγών επί τα βελτίω που έχουν πραγματοποιηθεί και αφορούν την αδειοδότηση επιχειρήσεων, όπως τη διαδικασία one stop shop, αλλά και τη δημιουργία Κτηματολογίου.

Το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην “Α”, οι συζητήσεις με τον τελευταίο περιστράφηκαν γύρω από το πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά τη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης εντός δύο ετών. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, “θα πρέπει πρώτα να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση”, συμπληρώνοντας ότι μετά από αυτό θα είναι σε θέση “να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για να προχωρήσει στην έγκριση του προγράμματος”. Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει μόνο σε χρηματοδότηση (το κόστος όλου του εγχειρήματος κοστίζει 3 δισ.), αλλά και σε “παροχή τεχνική βοήθειας προς εμάς και εύρεση και άλλων χρηματοδοτών”, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδημητρίου.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος εξέλαβε ως έντονο το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των κλινικών μελετών, της αγροδιατροφής, της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των logistics. “Πάντως δεν έχουμε έρθει εδώ μόνο για να φέρουμε νέους επενδυτές“ παρατήρησε “αλλά και για να πείσουμε και τους υπάρχοντες να επεκτείνουν τη θέση τους στην ελληνική οικονομία”. Άλλωστε, ο ίδιος αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με στελέχη της κοινοπραξίας Calamos-Exin Partners, η οποία έχει επιλεγεί ως προτιμητέος αγοραστής του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, σχήμα το οποίο φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να εισέλθει και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπαδημητρίου συνάντησε και στελέχη της Blackrock, η οποία "συνεχίζει να έχει θερμό ενδιαφέρον για την Ελλάδα", όπως είπε, διαψεύδοντας ότι υπάρχει κάποιο "αγκάθι" σχετικά με την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος, κάτι που άλλωστε ανέφερε προ ημερών και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός αναμένεται να παραμείνει στις ΗΠΑ και την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα έχει δει συνολικά μέχρι το τέλος της πολλούς επενδυτές, πραγματοποιώντας συναντήσεις σε Σικάγο, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL