Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Δ. Παπαδημητρίου: Νέα περίοδος στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημητρίου: Νέα περίοδος στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις

«Η συνεχής και εντατική πληροφόρηση για τις οικονομικές καταστάσεις και τους οικονομικούς δείχτες που μαρτυρούν την πρόοδο της χώρας και τη θέση της, ιδιαίτερα, στην ευρωζώνη, και, γενικότερα, στην ΕΕ, σίγουρα είναι η καλύτερη αρχή για μια νέα περίοδο στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα mignatiou.com λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του, σημειώνει πως θα αναπτύξει διεξοδικά στις συναντήσεις του τους επενδυτικούς τομείς αιχμής στην Ελλάδα.

Παράλληλα τονίζει ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο κατάλληλη για σοβαρές επενδύσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Από τότε που ορκιστήκατε υπουργός Οικονομίας, έχετε επισκεφτεί τις ΗΠΑ τρεις φορές. Τι προσδοκάτε από αυτή την τέταρτη επίσκεψή σας, όπου στο πρόγραμμά σας περιλαμβάνονται και πάλι συναντήσεις με επενδυτές;

- Αυτό που έχω ως στόχο είναι μια μεγαλύτερη ενθάρρυνση όσων σκέφτονται ξανά να επενδύσουν στη χώρας μας. Θα τους παροτρύνουμε να παραδειγματιστούν από άλλους Αμερικανούς επενδυτές που επεκτείνουν και επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στη χώρας μας. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο κατάλληλη για σοβαρές επενδύσεις.

Θα ακολουθήσετε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Σικάγο, αλλά και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ. Τι διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων;

- Όπως έχει διαμηνύσει και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, στρατηγικοί επενδυτές θα βρουν ένα φιλικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον για επενδύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πιστεύω θα εμβαθύνει την ήδη γόνιμη οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδος και των ΗΠΑ. Επίσης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει διεξοδικά στις συναντήσεις του τους τομείς αιχμής. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα, πέραν της τροχιάς ανάπτυξης που εισέρχεται, παράλληλα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωστρατηγικό σημείο στην περιοχή της Μεσογείου, που την καθιστά μεταξύ άλλων ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι.

Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα σε ποιους τομείς εμφανίζεται επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς;

- Εκτός από τις διάφορες μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, ιατρικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός κα), οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των κλινικών μελετών, της αγροδιατροφής, της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των logistics.

Έχετε ζήσει πενήντα χρόνια στις ΗΠΑ. Πώς θα μπορούσε να εμβαθύνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον τομέα της οικονομίας;

- Η συνεχής και εντατική πληροφόρηση για τις οικονομικές καταστάσεις και τους οικονομικούς δείχτες που μαρτυρούν την πρόοδο της χώρας και τη θέση της, ιδιαίτερα, στην ευρωζώνη, και, γενικότερα, στην ΕΕ, σίγουρα είναι η καλύτερη αρχή για μια νέα περίοδο στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα η έμπρακτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο προορισμό για νέα επενδυτικά σχέδια.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή ομογένεια, τι ρόλο διαδραματίζει ή μπορεί να διαδραματίσει σε αυτό;

- Οι περιπτώσεις ελληνοαμερικανικών συμφερόντων που επένδυσαν και επενδύουν στην ελληνική οικονομία δίνουν το καλύτερο παράδειγμα για το τι είναι δυνατόν να συμβεί από τους ομογενείς των ΗΠΑ στο μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL