Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Παραμένει πρόεδρος του Eurogroup ο Γ. Νταϊσελμπλουμ έως το τέλος της θητείας του / Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένει πρόεδρος του Eurogroup ο Γ. Νταϊσελμπλουμ έως το τέλος της θητείας του / Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου

Στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες της τρίτης αξιολόγησης, όπως ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Η Ελλάδα δεν ήταν στο χθεσινό «μενού» του Eurogroup, ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους. «Έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα, που έχει επιστρέψει» και να διατηρήσει τον «παρόντα ρυθμό».

«Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, και μετά να προετοιμάσουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού» δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή».

Eξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup ανάκοινωσε χθες ότι θα παραμείνει στην προεδρία του σώματος μέχρι το τέλος της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου. Όπως είπε, παρ’ όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δεν θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Πρώτη κουβέντα για ESM

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ουσία του χθεσινού Eurogroup, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τον μετασχηματισμό του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι στο μέλλον η εμπλοκή του ΔΝΤ θα «μικρύνει» και θα «εξαφανιστεί», καθώς ο ρόλος του ESM σε ενδεχόμενα προγράμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δεν θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL