Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Απάντηση του Γιώργου Σταθάκη στη Βουλή: / Γ. Σταθάκης: Η καταστροφολογία της Ν.Δ. θα αποτύχει και για τη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση του Γιώργου Σταθάκη στη Βουλή: / Γ. Σταθάκης: Η καταστροφολογία της Ν.Δ. θα αποτύχει και για τη ΔΕΗ

Το αδιέξοδο της καταστροφολογικής ρητορείας της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ ανέδειξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισημαίνοντας στη Βουλή πως, όπως απέτυχε η πρόβλεψη για καταστροφή στην οικονομία θα αποτύχει και η πρόβλεψη για καταστροφή της ΔΕΗ. Ο υπουργός επεσήμανε ότι "έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν" για την εκκρεμότητα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Η Ν.Δ., η οποία είχε καταθέσει την επερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, υπερασπίσθηκε το σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ" με ιδιωτικοποίηση του 17% της εταιρείας. Όμως ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι με το σχέδιο αυτό η ΔΕΗ θα παρήγαγε πλέον μόλις το 35% της ενέργειας, ενώ τώρα παράγει το 50%. "Η θέση της Ν.Δ. ήταν πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πώληση του 17% της ΔΕΗ, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως είχε επιχειρήσει η Ν.Δ., κατά την περίοδο των περίφημων εταιρειών ‘Energa’ και ‘HellasPower’", υπενθύμισε ο υπουργός, ο οποίος δεν ξέχασε ότι η ΔΕΗ πληρώνει ένα φέσι 300 εκατ. ευρώ από αυτή την απελευθέρωση.

"Η Ν.Δ. στο θέμα της ΔΕΗ κρατά την ίδια καταστροφολογική τάση που είχε και στα θέματα της οικονομίας, τα οποία πλέον δεν έχουν υπόσταση" επεσήμανε ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι "το εγχείρημα της ίδιας της στρατηγικής της καταστροφολογίας στην περίπτωση της ΔΕΗ ίσως είναι λίγο υπερβολικό", καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ "πολύ απέχουν από την κατάρρευσή της, πολύ απέχουν από την ικανότητά της να δανείζεται, πολύ απέχουν από την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας, πολύ απέχουν από το ότι δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και δεν ξέρω τι άλλο". "Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δυσκολίες -και θα υπάρχουν δυσκολίες- εφ’ όσον γίνεται μια τόσο μεγάλη αναπροσαρμογή στο ενεργειακό μας σύστημα και η ΔΕΗ είναι μέρος αυτής της προσαρμογής που γίνεται, αλλά από την άλλη μεριά τα δεδομένα είναι να γίνει η προσαρμογή της ΔΕΗ με τρόπο μεθοδικό, συστηματικό και να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να συμβεί τίποτα απ’ αυτά τα καταστροφολογικά που λέτε", υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας.

Ν.Δ.: Έγκλημα

Ο στόχος είναι το 40% της λιγνιτικής πρόσβασης να γίνεται με παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ, όπως επιβάλλει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να πέσει το μερίδιο στη λιανική από το 90% στο 50%. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε "έγκλημα" την προσαρμογή που επέλεξε η κυβέρνηση. "Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσετε μαζί μου ότι ήταν μία αναπόδραστη εξέλιξη" απάντησε ο Γ. Σταθάκης και διαβεβαίωσε ότι "στο τέλος της μέρας θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα αποφέρει και οφέλη στη ΔΕΗ από την άποψη της αποτίμησης των πάγιων στοιχείων και την προσέλκυση ενός ικανοποιητικού τιμήματος".

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους "έστω την ύστατη στιγμή". "Η ΔΕΗ πρέπει να σωθεί και θα σωθεί. Θα είναι ο πυρήνας του συστήματός μας για πολλά-πολλά χρόνια. Θα συνεχίζει να στηρίζεται στους εργαζομένους της" απάντησε ο Γ. Σταθάκης, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα των εργαζομένων έχει τεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL