Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κάνει πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες / Εγκαθιδρύεται καλό επενδυτικό κλίμα από Κομισιόν και Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάνει πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες / Εγκαθιδρύεται καλό επενδυτικό κλίμα από Κομισιόν και Ελλάδα

Κοινά διαπιστωμένη από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Κομισιόν είναι η θετική πορεία που διατρέχει η ελληνική οικονομία, ενώ φαίνεται ότι δίνεται έμφαση στο ότι υπάρχει αυξημένο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Τα παραπάνω αποτυπώνονται εύγλωττα στις χθεσινές τοποθετήσεις, στις οποίες προχώρησαν ο Επίτροπος των Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε: “Η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει. Και το ακούω τόσο μέσα στην Ελλάδα, αλλά και εκτός Ελλάδος όταν μιλώ σε επενδυτές, όταν μιλώ με διεθνείς εταιρείες, υπάρχει και πάλι μια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία”. Από εκεί και πέρα, ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως ΔΝΤ και ΕΚΤ τα... βρήκαν σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν κανονικά τα τεστ αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών, αλλά δεν θα χρειαστεί έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR), όπως ζητούσε το Ταμείο, κάτι που μπορεί να δημιουργούσε περιπέτειες. Ωστόσο τα τεστ αυτά θα δημοσιοποιηθούν πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτήν που προβλέπει ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες.

Η επόμενη φάση

«Η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια» τόνισε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Επομένως έπρεπε και πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, αλλά θα υπάρξει ανταμοιβή, που σημαίνει μια Ελλάδα πιο δυνατή σε μια ευρωζώνη που έχει επιλέξει».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ευρωπαίος επίτροπος χαιρετίζει «την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Από την άλλη πλευρά τονίζει ότι «εμείς οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσουμε βοηθώντας τη χώρα, ολοκληρώνοντας την εκταμίευση των δόσεων, βοηθώντας για αναπτυξιακά προγράμματα ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια Ελλάδα που θα βγει από το πρόγραμμα που θα περάσει σε μια επόμενη φάση που θα μπορέσει να ωφεληθεί από μέτρα για το χρέος και που βρίσκει την εμπιστοσύνη των αγορών και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει».

Ανάπτυξη 2%

«Εγώ βλέπω να γίνονται επενδύσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Τετάρτης, εκτιμώντας με νόημα πως «σε δύο χρόνια θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε», ενώ πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτόν η ελληνική κυβέρνηση θέτει και πρέπει να θέτει "φίλτρα", φέρνοντας το παράδειγμα της Eldorado Gold. Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2% και του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση και θα εξεταστεί πού θα μοιραστεί, ενώ προέβλεψε ότι και το 2018 θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για το 2018.

Καθαρή έξοδος

Το τέλος της επιτροπείας για την Ελλάδα επιθυμούν Γερμανία και Ευρώπη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε πως «πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις», ενώ παράλληλα εκτίμησε πως και η Γερμανία όπως και υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.

Ακόμη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτουμένων.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα σημείωσε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε ευθέως για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, κάτι άκρως ενθαρρυντικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της».

"Είμαστε σε μία φάση, σε μία στιγμή όπου η αισιοδοξία μπορεί να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και εκτιμήσεις κυρίως σε σχέση με την πορεία της οικονομίας" εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης επισημαίνοντας όμως ότι αυτό "δεν σημαίνει ούτε ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ούτε ότι θα πρέπει αφελώς να διακατεχόμαστε από την απόλυτη βεβαιότητα της επιτυχίας". Έπειτα από πολλά χρόνια, εξήγησε, είναι ορατή η ανάπτυξη, ωστόσο σε άλλο σημείο ανέφερε: "Όσον αφορά το θέμα της φορολογίας, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο ούτως ή άλλως, αν δεν το έχουμε ξεπεράσει".

Για το ζήτημα αυτό ρωτήθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέροντας χαρακτηριστικά "έχουμε περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες και αυτό με έχετε ακούσει να το λέω και εγώ στη Βουλή", προσθέτοντας ωστόσο ότι η αύξηση των εξαγωγών, η άνοδος στις λιανικές πωλήσεις και η βελτίωση στη μεταποίηση έχουν συμβάλει.

Εθνική: Ισχυρή ανάπτυξη

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο προβλέπει η Εθνική Τράπεζα στην έκθεση Greece Macro Monitor. Η τράπεζα επισημαίνει ότι μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο, από 0,4% το πρώτο τρίμηνο, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες προϊδεάζουν για περαιτέρω βελτίωση το τρίτο τρίμηνο, με άμεση και έμμεση στήριξη από τον τουρισμό, την ενίσχυση των επιχειρηματικών δαπανών και της απασχόλησης. Όπως αναφέρει, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί σε επίπεδα άνω του 2% το δεύτερο εξάμηνο, με τη μέση ανάπτυξη του 2017 να προσεγγίζει το 1,6%.

Eurobank: 500.000 brain gain

Η επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία αποτελεί την ασφαλέστερη διέξοδο για την αντιμετώπιση της οικονομικής στασιμότητας και κυρίως των σημαντικών προβλημάτων που μας κληροδότησε η κρίση -ανεργία, φτώχεια, υπερχρέωση Δημοσίου και σημαντικό ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων-, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από την Eurobank.

Επίσης η Eurobank εκτιμά ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα προσφέρει παράλληλα ελπίδα για την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού που ξενιτεύτηκε (κοντά στις 500.000), θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Συμβιβασμός ΔΝΤ - ΕΚΤ προς το συμφέρον των ελληνικών τραπεζών

Σε συμβιβασμό οδηγούνται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών. Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στον ANT1, ενώ επισήμανε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματιστεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην τρίτη αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL