Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Υπέρ της “καθαρής εξόδου” ο Ντάισελμπλουμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ της “καθαρής εξόδου” ο Ντάισελμπλουμ

Για καθαρή έξοδο της χώρας μας από το τρέχον πρόγραμμα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι «συμφωνούμε πλήρως σε μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να λαμβάνει μόνη τις αποφάσεις εντός του πλαισίου της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι «η Ελλάδα είναι πλήρως και ξεκάθαρα κομμάτι της Ευρωζώνης».

Επίσης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος του έτους. «Χρειάζεται δουλειά», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και προβλήματα τους επόμενους μήνες αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε».

Αποστάσεις από νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, κράτησε αποστάσεις από το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018, αναφέροντας «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι πολύ καλές πέρυσι και φέτος, βλέπω τη δημοσιονομική πορεία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά», ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όποιες υστερήσεις στον προϋπολογισμό θα καλυφθούν από αντίστοιχες υπερβάσεις και «μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

Επιτήρηση μεν, αυτονομία δε...

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στο τέλος κάθε προγράμματος υπάρχει επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM: «Αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια, αλλά δεν επηρεάζει την αυτονομία των χωρών», όντας σε σαφώς πιο...χαλαρή “γραμμή” σε σχέση με τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι έχουν παρέλθει τα χρόνια που υπήρχε πλήρης αυτονομία των χωρών-μελών. «Υπάρχουν πλαίσια αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν υπάρχουν περιορισμοί και προϋποθέσεις. Είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, που ισχύει για όλες τις χώρες».

Δε θα αλλάξει η Γερμανία

Ξεχωριστή σημασία έχει η απάντηση Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στις ήδη ληφθείσες αποφάσεις μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. «Η γερμανική θέση δεν θα αλλάξει, οι εκλογές σε μια χώρα δεν αλλάζουν τις συμφωνίες στο Eurogroup».

Για τον Βαρουφάκη...

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ένα αστείο από τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική αίθουσα με πολύ καλές μνήμες, παραπέμποντας στο γνωστό περιστατικό προ 2,5 ετών με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όταν στο τέλος της συνέντευξης ρωτήθηκε για το τι είχε πει τότε στον Γ. Βαρουφάκη, ανέφερε: “αν γράψω βιβλίο, θα σας πω, μέχρι τότε θέλω να δημιουργήσω λίγο σασπένς, διότι ξέρετε ότι το σασπένς αυξάνει τις πωλήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL