Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Ξεκινά η θεσμοθέτηση των 12 αναθεωρημένων χωροταξικών σχεδίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η θεσμοθέτηση των 12 αναθεωρημένων χωροταξικών σχεδίων

Η Περιφέρεια της Κρήτης είναι η πρώτη που αποκτά θεσμοθετημένο χωροταξικό πλαίσιο, μετά την αναθεώρησή του, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 11 για τις άλλες Περιφέρειες, ενώ θέση χωροταξικού για την Αττική επέχει το Ρυθμιστικό που εγκρίθηκε με νόμο το 2014. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, υπέγραψε ήδη τη σχετική απόφαση, η οποία οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο για να λάβει αριθμό ΦΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη έμφαση στον χωρικό σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί βασική πτυχή του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ως βασικές προτεραιότητες του αναθεωρημένου Χωροταξικού Πλαισίου της Κρήτης ο υπουργός ΠΕΝ περιέγραψε:

* Την ολοκλήρωση της υλοποίησης των διευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών για την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων (οδικοί άξονες, λιμάνια, αερολιμένες).

* Την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού, την αλλαγή προτύπου και τη μετάβαση σε έναν διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, με βασικούς στόχους την παροχή ποιοτικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

* Την περαιτέρω ανάπτυξη των δύο συνεργαζομένων τομέων, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, με κατάλληλα μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.

* Την ενεργειακή αυτονομία και την αναβάθμιση της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική, Πελοπόννησος), τη σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

* Την ανάπτυξη πιλοτικών και παραγωγικών εφαρμογών ΑΠΕ με αυστηρό έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος.

* Τη θεσμική υποστήριξη της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας.

* Τη συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια των κρατών - μελών της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση των απαραίτητων θαλάσσιων στρατηγικών, τη θαλάσσια χωροταξία, με στόχο την προστασία των παράκτιων περιοχών και τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Ο Γ. Σταθάκης μίλησε και για το σχέδιο νόμου που αφορά τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι αυτό περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες καθώς ξεχωρίζει τις βαριές πολεοδομικές παραβάσεις από τις μικρές, διαχωρίζει πλήρως τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου των κτηρίων και προβλέπει σημαντική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, βασικό άξονα στη στρατηγική της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με σαφείς στόχους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στον τομέα της ενέργειας με την εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν οι τοπικές κοινωνίες ως παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL