Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Έρευνα της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο 2017 / Ρεκόρ εννεαετίας στις αυξήσεις προσλήψεων βλέπουν οι εργοδότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο 2017 / Ρεκόρ εννεαετίας στις αυξήσεις προσλήψεων βλέπουν οι εργοδότες

Την μεγαλύτερη αύξηση προσλήψεων τα τελευταία εννέα χρόνια δείχνουν οι προθέσεις των εργοδοτών, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup για το δ' τρίμηνο 2017. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +15% και πρόκειται για τις ισχυρότερες τα τελευταία εννέα χρόνια. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Οι εργοδότες προβλέπουν σε όλους τους τομείς αύξηση αριθμού απασχολουμένων το δ' τρίμηνο και ειδικότερα στον τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αύξηση 21%, στον τομέα γεωργίας, +20%, στον τομέα μεταφορών και επικοινωνιών +18%, στον τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης +17%, στον τομέα κατασκευών +16%, σε Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες +15% και τουρισμό +6%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο οι προοπτικές βελτιώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες του τομέα των κατασκευών καταγράφουν αξιόλογη αύξηση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές είναι κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερες για τομέα Ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, αλλά και μεταφορών και επικοινωνιών.

Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται και για τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με πέρυσι. Απότομες αυξήσεις, κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφονται στους τομείς κατασκευών και ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης. Οι εργοδότες μεταφορών και επικοινωνιών καταγράφουν βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 9 και 8 μονάδες για βιομηχανία / παραγωγή, Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο αριθμός απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού στο δ' τρίμηνο. Οι εργοδότες μεσαίων επιχειρήσεων καταγράφουν προοπτικές προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης +26%, των μεγάλων επιχειρήσεων +24% και των μικρών προβλέπουν σταθερή δραστηριότητα προσλήψεων με προοπτικές του +12%, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε +8%.

Χρονιά σταθερής ανάπτυξης

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες μεσαίων επιχειρήσεων καταγράφουν σημαντική βελτίωση 9 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές ισχυροποιούνται κατά 3 και 2 μονάδες για εργοδότες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων δεν καταγράφουν αλλαγή.

Οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στους εργοδότες μεσαίων επιχειρήσεων και κατά 10 και 8 ποσοστιαίες μονάδες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχα, αλλά οι εργοδότες μεγάλων επιχειρήσεων καταγράφουν μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων.

"Οι προοπτικές προσλήψεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 υπογραμμίζουν με σαφήνεια ότι το 2017 αποτελεί χρονιά σταθερής ανάπτυξης στις ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα. Μια βαθύτερη ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύει την εστίαση σε πιο ευέλικτες οργανωτικές δομές, όπου η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας και η συνεχής αναβάθμιση και εξέλιξη των δεξιοτήτων παράγει νέες θέσεις εργασίας.

Η ζήτηση για outsourcing υπηρεσίες συνεχώς αυξάνεται, δίνοντας ισχυρή ώθηση ανάπτυξης στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη νέων προϊόντων αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση, ειδικά για τον κλάδο των Ασφαλειών, Χρηματοοικονομικών και Τηλεπικοινωνιών, καλλιεργώντας πρόσφορο έδαφος για την απόκτηση ταλέντων από διαφορετικούς κλάδους.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης συνδέονται άρρηκτα με συνεχή αξιολόγηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων σε εταιρικό και ατομικό επίπεδο σημειώνει η Φανή Κλειδά, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL