Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Την πεποίθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι εφικτό να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν να εργάζονται άμεσα, εξέφρασε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εν όψει της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ταλίν της Εσθονίας. Συγχρόνως, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να θέσουν το ζήτημα της δικαστικής εκκρεμότητας του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου αλλά και αυτό της εμπλοκής με την Eldorado Gold.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του αυριανού Eurogroup θα βρεθούν ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να μπορέσει να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση ώς το τέλος του έτους. Παράλληλα, θα γίνει αποτίμηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων - προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώς το τέλος του έτους» ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ως πιο σημαντικά -από τα συνολικά 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης- ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισήμανε τον προϋπολογισμό του 2018, τα κοινωνικά επιδόματα, τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και την αγορά της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση, ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε ότι, προκειμένου το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευσή της, η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει τα στοιχεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η συλλογή των στοιχείων, εξήγησε, παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες, ωστόσο εκτίμησε πως μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η διαθεσιμότητα του εν λόγω ποσού.

Ερωτηθείς σχετικά με τους φόβους που εξέφρασε χθες Έλληνας αξιωματούχος για την πιθανότητα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, ο αξιωματούχος τόνισε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση και ότι θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού το 2017.

Συζήτηση για Γεωργίου

Εξάλλου, το Eurogroup θα συζητήσει τη δικαστική απόφαση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου «στο πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η εκτίμηση ότι τα στατιστικά στοιχεία παραποιήθηκαν και αυτό είναι που οδήγησε την Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι γελοία». Υπενθύμισε δε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από τη Εurostat και το ΔΝΤ. Τέλος, σχολιάζοντας την αποχώρηση των επενδύσεων της Eldorado Gold από την Ελλάδα, ο αξιωματούχος είπε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup ως «παράδειγμα προς αποφυγήν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL