Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ελληνικός πλούτος 67 δισ. σε φορολογικούς παραδείσους

Στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών - Έκτη η Ελλάδα παγκοσμίως, πίσω από Εμιράτα, Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Αργεντινή

Ελληνικός πλούτος που ανέρχεται στο 37% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε 67 δισ. ευρώ, εκτιμάται από ερευνητές πως έχει μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους, κάτι που κατατάσσει τη χώρα στην έκτη υψηλότερη θέση τής σχετικής παγκόσμιας κατάταξης.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αλλά και από λίστες τραπεζικών λογαριασμών του ελβετικού τμήματος της HSBC, οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο.

Στη σχετική λίστα που κατήρτισαν οι ερευνητές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι με διαφορά η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Βρετανία. Πάνω από τον μέσο όρο του 9,8% βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία. Χαμηλά είναι τα ποσοστά στις σκανδιναβικές χώρες, παρ' ότι έχουν πολύ υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι η απόκρυψη εισοδημάτων δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη με τη φορολογική επιβάρυνση.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 9,8% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατατάσσει τη χώρα μας πάνω από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με ΑΕΠ μεγαλύτερο από 200 δισ. δολάρια.

Την Ελλάδα ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Δείτε όλα τα σχόλια