Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Συμβασιοποιήθηκαν δάνεια 1,2 δισ. που οδηγούν σε επενδύσεις 3,7 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβασιοποιήθηκαν δάνεια 1,2 δισ. που οδηγούν σε επενδύσεις 3,7 δισ.

Κι όμως αξιοποιείται... Ο λόγος για το πακέτο Γιούνκερ, καθώς πολλοί βιάστηκαν να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Φλαμπουράρη στον Σκάι την περασμένη Κυριακή, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της "Α", η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων και εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του «Σχεδίου Γιούνκερ». Ειδικότερα, η χώρα μας κατέχει την 10η θέση, έπειτα από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Σουηδία, Φινλανδία και Πορτογαλία. Ήδη, έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια αξίας 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα οδηγήσουν σε επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. Ευρώ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μέσω του Παραθύρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους περίπου 2.3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του Παραθύρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως ΜΜΕ, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Ρεκόρ πενταετίας

Επιπλέον, πέρα από την παραπάνω εξαιρετική απόδοση της χώρας μέσω του «Σχεδίου Γιούνκερ» και δεδομένου ότι το EFSΙ αποτελεί ένα μόνο από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016 η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ πενταετίας, όσον αφορά στη συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα, οι εγκρίσεις δανείων για το 2016 αντιστοιχούν σε 2,365 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα χρήματα που διατέθηκαν στην αγορά αντιστοιχούν σε 1,420 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο καθιστά την Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους της ΕΤΕπ στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας. Συνολικά για το 2017, προγραμματίζονται υπογραφές νέων συμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ με αντίστοιχες εκταμιεύσεις 1,8 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του ΑΕΠ!). Οι τελευταίες περιλαμβάνουν απευθείας δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, στήριξη σε δήμους, σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στον τομέα του εμπορίου και εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ως εκ τούτου προκύπτει πως η κυβέρνηση έχει τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το EFSI, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL