Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρόθυμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις 3 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

Έρευνα της Ernst & Young - Στο 53% από μόλις 6% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο και από 8% τον Απρίλιο του 2016 εκτινάχθηκε η αισιοδοξία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Ενισχύεται θεαματικά η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εντονότερη είναι πλέον και η διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, καθώς δέλεαρ αποτελούν η απόκτηση τεχνολογίας, η ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας και η απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς. Αυτό, όπως και η θεαματική αποκατάσταση της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, προκύπτουν με βάση τα αποτελέσματα της 16ης έκδοσης του Global Capital Confidence Barometer (CCB) της Ernst & Young.

Πιo συγκεκριμένα, αισιόδοξοι εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (κατά βάση στελέχη επιχειρήσεων) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση εκτινάχθηκε στο 53% από μόλις 6% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο και από 8% τον Απρίλιο του 2016. Ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται ειδικότερα οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας (σε ποσοστό 47%), καθώς και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων (40%).

Παράλληλα έχει αυξηθεί στο 43%, από 21% τον Οκτώβριο του 2016 και από 8% τον Απρίλιο του 2016, και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η τοπική αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών βελτιώνεται. Ειδικότερα ένα 60% (από 35% που είχε καταγραφεί τον περασμένο Οκτώβριο) αναφέρει ότι βελτιώνεται η ποιότητα των ευκαιριών εξαγορών.

Με τα δεδομένα αυτά, για πρώτη φορά από το 2015 εμφανίζεται αυξημένο και το ποσοστό των συμμετεχόντων που εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επιδιώξει ενεργά συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, φθάνοντας το 30% από 26% τον Οκτώβριο, υστερώντας, ωστόσο, ακόμη σημαντικά σε σχέση με το παγκόσμιο δείγμα (56%), σύμφωνα με την Ernst & Young.

Ανάγκη για ανάπτυξη

Κινητήρια δύναμη των σχεδίων συγχωνεύσεων και εξαγορών φαίνεται να είναι η ανάγκη για ανάπτυξη: είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 32% αναφέρει ως βασικό κίνητρο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές την απόκτηση τεχνολογίας ή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων και το 29% την αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ειδικής έκδοσης της Ernst & Young, η αβεβαιότητα για την πολιτική και το ενδεχόμενο αυξημένου κυβερνητικού παρεμβατισμού -μέσω νέων πολιτικών και κανονισμών- περιλαμβάνονται μεταξύ των ανησυχιών των στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο οι συνάψεις συμφωνιών υποστηρίζονται από τους θετικούς εταιρικούς δείκτες και την ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης, με το 64% των στελεχών που ερωτήθηκαν, έναντι 21% τον Οκτώβριο του 2016, να εκτιμά ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο