Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Βελτίωση στην οικονομία βλέπει το EWG
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βελτίωση στην οικονομία βλέπει το EWG

Σήματα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες, κατά τη χθεσινή πρεμιέρα των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα μετά τις θερινές διακοπές. Αρχικά, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες επικύρωσαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, κάνοντας το πρώτο βήμα για την τελική έγκρισή της εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Παράλληλα, καθώς το πρόγραμμα μπαίνει στους τελευταίους μήνες εφαρμογής του και ενόψει του άτυπου Eurogroup της επόμενης Παρασκευής στο Ταλίν, οι επικεφαλής τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης -το λεγόμενο EuroWorking Group- εξέτασαν χθες την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. Όπως ανέφεραν μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές στην «Α», εκτιμάται πως η συνεργασία όλων των πλευρών στην επόμενη αξιολόγηση θα είναι στενή και σε θετικό κλίμα.

Βελτιώνεται η εικόνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά το χθεσινό EWG διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%. Σχετικά με την επόμενη αξιολόγηση, αυτή θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Μικρή αναμονή για υποδόση

Αναφορικά με την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 800 εκατ., που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την υποδόση.

Εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος συμμετείχε στις χθεσινές συναντήσεις, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και, ειδικότερα, στόχος των δύο πλευρών είναι «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».

Ζήτημα με το ΔΝΤ

Ως φαίνεται, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η ευρωπαϊκή επιθυμούν η χώρα μας να εξέλθει των Μνημονίων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μόνο το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει σκόπελο με παράλογες απαιτήσεις, όπως το να εφαρμοστεί από το 2019 και όχι το 2020 το αφορολόγητο, να... μεταφερθούν τα αντίμετρα το 2023 ή να γίνει έλεγχος για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Ήδη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να θορυβήθηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και έσπευσε να δηλώσει από το κυριακάτικο "Βήμα": «Αν θέλει το ΔΝΤ να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια». Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε από την ΕΡΤ 3 πως "η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης και υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης", σημειώνοντας ότι "υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σκοινί περισσότερο απ' ό,τι πρέπει, κατά την προσφιλή του τακτική".

Μηνύματα Μοσκοβισί

Εν τω μεταξύ, μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» είπε για το ελληνικό πρόγραμμα: «Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις αλλά διότι είναι σκάνδαλο το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας". Οι δύο τελευταίες αναφορές δείχουν σαφώς προς την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Πάντως, η Κομισιόν φρόντισε να... κλείσει το θέμα, με τον εκπρόσωπό της Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει: «Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να κατανεμηθεί το βάρος του ελληνικού προγράμματος ισότιμα και δίκαια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL