Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση

Με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί έχουν συνάντηση την Τρίτη οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης

Ξεκινά και επίσημα από την ερχόμενη εβδομάδα το στάδιο προετοιμασίας για την πραγματοποίηση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με το στόχο της ελληνικής πλευράς να αποτελέσει την τελευταία πριν την οριστική έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια.

Με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχόμενη Δευτέρα και τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο εισέρχεται για μία ακόμα φορά σε ρυθμούς αξιολόγησης.

Σταδιακά αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της αξιολόγησης η πορεία επί των 113 προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πράξει τα δέοντα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο τα 95 από αυτά και στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να μπει η πρώτη “στάμπα” ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου, ώστε να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών αναμένονται τον Οκτώβριο στην Αθήνα και φυσικά μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα.

Στα θετικά καταγράφεται το ότι, όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει μια καλή εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, ενώ θα μπορεί να γίνει και μια σχετικά ικανοποιητική εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί και η επόμενη κρίσιμη χρονιά, οπότε αναμένεται η έξοδος της χώρας μας από το Μνημόνιο. Φυσικά τα χθεσινά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη είναι ιδιαιτέρως θετικά.

Από εκεί και πέρα το ΔΝΤ περιμένει τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου τις «πιέσεις» για επιπλέον συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πάντως, δεν αποκλείεται το Ταμείο να εμφανιστεί εκ νέου με παράλογες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, με αιτήματα για ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί του 2020, «σπρώξιμο» των αντιμέτρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-20.

Alpha Bank: Πολύ θετικά σημάδια

Την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης -εντός φθινοπώρου- και προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα το θετικό μομέντουμ για τη χώρα. Οι παραπάνω δύο εξελίξεις, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, συνιστούν προαπαιτούμενα για την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας, αλλά και για τη διεύρυνση της ανάκαμψης.

Παράλληλα, όπως προσθέτει στη συνέχεια, η ουσιαστική επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να διαμορφώσουν ένα σκηνικό αναβάθμισης της χώρας ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού.

Κατά την τράπεζα, πάντως, καταλυτικής σημασίας στη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος είναι η έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων, μετά τις γερμανικές εκλογές και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σχετικά με την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους καθώς και την εκλογίκευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο μεταξύ η Alpha Bank αναγνωρίζει πως η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα πιο εμφανής, όπως αντανακλάται τόσο στον δείκτη οικονομικού κλίματος όσο και στην εξέλιξη των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ο θετικός αντίκτυπος αντικατοπτρίζεται, επίσης σε σημαντικό βαθμό, και στην υποχώρηση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς και στην ελαφρά αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL