Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα, καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεό τους στη βαθμίδα Β, όπως και έχει κάνει ο οίκος S&P. Ο Fitch αναβάθμισε αργά την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα σε Β- από CCC, κάνοντας αναφορά σε μείωση του πολιτικού κινδύνου και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν στο 3,25% κάποια στιγμή, επίπεδο το οποίο είχαν φθάσει πριν από ένα μήνα, το οποίο είναι κοντά στο χαμηλότερό τους από το 2009. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε 5 μονάδες βάσης στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο 5,58%, ενώ σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια. «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν κίνδυνο και να είναι ευμετάβλητα, αλλά τουλάχιστον δεν είναι τώρα ένα βήμα, αλλά δύο βήματα, μακριά από (τη βαθμίδα) χρεοκοπίας», δήλωσε ο αναλυτής της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς. «Θεωρώ ότι η αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, επομένως δεν θα δείτε μία τεράστια μείωση του spread (της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών τίτλων) - αλλά είναι πιθανό ότι ορισμένοι επενδυτές υψηλών αποδόσεων να εξετάσουν τώρα μία μικρή επένδυση στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια επίπεδα χρέους και έπρεπε να επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε ώθηση τον Ιούνιο, όταν οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εκταμιεύσουν δόση 9,5 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, η Ελλάδα ανέκτησε την πρόσβασή της στις αγορές τον περασμένο μήνα μετά από αποχή τριών ετών, εκδίδοντας πενταετή ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης σημείωναν, επίσης, σήμερα καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. To spread των 10ετών πορτογαλικών τίτλων μειώθηκε στις 233 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα.

Αν και τα χρηματιστήρια υφίστανται περαιτέρω απώλειες, λόγω της πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ - μετά την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής για τη στρατηγική του, Στηβ Μπάνον - οι επενδυτές ομολόγων εστίαζαν την προσοχή τους περισσότερο στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών την Πέμπτη στο Τζάκσον Χολ της αμερικανικής πολιτείας Γουαϊόμινγκ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα μιλήσει στο συνέδριο και έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι μακριά. Πηγές έλεγαν ότι ο Ντράγκι δεν θα στείλει ένα νέο μήνυμα πολιτικής στο συνέδριο, αλλά οι επενδυτές θεωρούν γενικά ότι η στάση της πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει πιο αυστηρή τους επόμενους μήνες, καθώς επανέρχεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL